Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Gayové a lesby berou v Německu méně, přitom jsou často vzdělanější než heterosexuálové

Duhová vlajka v Praze
Duhová vlajka v Praze
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Berlín - Nižší platy v mnoha firmách mají nejen ženy, ale i homosexuálové. Podle studie Institutu pro hospodářský výzkum (DIW) činí v Německu rozdíl v hrubé hodinové mzdě ve srovnání s heterosexuálními muži 2,14 eura (56 Kč).

Studie byla v pátek zveřejněna v Berlíně. Její autoři hovoří o "Sexuality Pay Gap", rozdílu platu souvisejícím se sexuální identitou. "V době nedostatku kvalifikovaných pracovních sil si žádný zaměstnavatel jakoukoli diskriminaci nemůže dovolit," upozornila ředitelka Německé společnosti pro personální management Katharina Heuerová.

Heterosexuální muž v Německu v průměru vydělá 18 eur (470 Kč) za hodinu. Lesbická žena má podle studie 16,44 eur za hodinu, tedy zhruba tolik, kolik její kolega gay a dokonce o více než dvě eura více, než heterosexuální žena.

Průzkum vycházel z dotazníků mezi téměř 460 příslušníky gayů, lesbiček a bisexuálů a více než 39.000 heterosexuály. Ze studie také vyplynulo, že lidé, kteří se označují za homosexuály, lesbičky nebo bisexuály jsou v průměru vzdělanější než heterosexuálové.

Témata:  homosexuálové platy Německo

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy