Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo financí chce omezit výdaje z privatizačního fondu, příjmy totiž nestačí

Ministerstvo financí
Ministerstvo financí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Ministerstvo financí (MF) chce omezit výdaje z tzv. Fondu privatizace, což jsou zvláštní účty, na kterých jsou peníze převedené v roce 2006 ze zrušeného Fondu národního majetku na MF. Zároveň na účty plynou peníze z privatizace a dividendy od společnosti ČEZ.

Příjmy fondu, které jsou z 80 procent tvořeny dividendami společnosti ČEZ, totiž nestačí pokrýt závazky fondu. Ty se týkají především odstraňování starých ekologických smluv. Věc v pondělí projedná vláda.

Ministerstvo navrhuje vyřadit z výdajů fondu platby, které přímo nesouvisí s procesem privatizace a které lze financovat z jiných zdrojů. "Konkrétně se jedná o výdaje z titulu podpory průmyslových zón a výdaje z titulu dotace zasílané státnímu podniku DIAMO k odstraňování následků těžby uranu ve Stráži pod Ralskem. Oba tituly lze hradit z prostředků ministerstva průmyslu a obchodu," uvádí materiál.

MF v materiálu totiž upozornilo, že mezi roky 2012 a 2015 došlo k poklesu zůstatků na účtech fondu o více než 8,8 miliardy korun, tedy o více než 51 procent, na 8,4 miliardy korun.

"Velkoryse nastavený rozsah výdajových titulů Fondu privatizace odpovídá vysokým příjmům pramenícím z rozsáhlé privatizace z konce minulého a začátku stávajícího století. V současné době probíhá privatizace již v podstatně menším rozsahu a tím jsou příjmové tituly omezené," uvádí dále materiál.

Témata:  ČEZ Ministerstvo financí České republiky vláda

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy