Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČNB letos zadržela přes dva tisíce padělků bankovek a mincí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Marie Cvrčková, EuroZprávy.cz

Praha - Česká národní banka (ČNB) zadržela letos už 2029 padělaných a pozměněných bankovek a mincí. Přibylo falzifikátů eur, počet padělaných korun a dolarů naopak klesl. Padělatelům hrozí za zločin padělání a pozměnění peněz až osm let vězení.

Padělků za tři čtvrtletí meziročně o dvě procenta ubylo, ve stejném období loni to bylo 2078 padělků.

Nejvíce padělaných a pozměněných bankovek a mincí bylo v českých korunách, celkem 893. Ve stejném období loni jich bylo 1096. Počet padělků eur vzrostl na 871 z loňských 743. V případě dolarů počet padělků klesl na 180 z loňských 215.

Vedle padělků zadržela centrální banka 368 napodobenin, ve stejném období loni to bylo 2992 kusů. Napodobeniny jsou na rozdíl od padělků většinou vyrobeny za jiným účelem než udáním do oběhu. Jsou to například filmové rekvizity, učební pomůcky nebo reklamní předměty.

Za celý loňský rok bylo v Česku zadrženo 3646 padělaných a pozměněných bankovek a mincí všech měn, meziročně o třetinu méně. V České republice bylo ke konci loňského roku v oběhu přes 2,2 miliardy bankovek a mincí. Hodnota peněz v oběhu stoupla z předloňských 508 miliard na zhruba 555 miliard Kč. Z bankovek bylo nejvíce ke konci loňského roku tisícikorun, a to 140,7 milionu.

Témata:  ČNB peníze ekonomika CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy