reklama

Svět rychle směřuje k bezhotovostnímu platebnímu styku. Podle jedněch do otroctví, podle jiných k závěrečnému boji s drogovými mafiemi, finančními ekvilibristy a šedé ekonomice.

Češi ale raději hotovost. Preferuje ji 98 procent obchodníků a 89 procent zákazníků, citoval portál Markétu Šichtařovou z Next Finance. „Zatímco na světě je v průměru provedeno zhruba 65 % plateb bezhotovostně a 35 % v hotovosti, v České republice je tomu naopak," sdělil portálu FAEI.CZ mluvčí ČNB Marek Zeman.

Ve Skandinávii, Izraeli, Jižní Koreji, Austrálii, Švýcarsku, USA však postupují zcela opačně. V Dánsku a v Norsku nemusí hotovost přijímat benzinky, restaurace, obchody, zdravotnická zařízení, ve Švédsku odstraňují bankomaty, většina bankovních poboček už nemá hotovostní přepážky a koncerty skupiny ABBA lze platit jen kartou, v USA se i příspěvky církvím platí elektronicky.

Dánsko od letoška přestalo tisknout bankovky a razit mince a chce je zcela stáhnout z oběhu do roku 2030. V ambiciózní Austrálii to výzkum Westpac Bank předpovídá už na rok 2022, podobnou prognózu však má i Norsko.

V Česku aktuálně koluje 510 miliard korun v bankovkách a mincích. V roce 2011 to bylo jen 390 miliard korun, takže trend je přesně opačný než v rozvinutých zemích, konstatoval portál. Na celkové peněžní zásobě v západních zemích se totiž hotovost podílí asi jen deseti procenty.