reklama

Ceny másla stále rostou a zatímco loni byla jeho průměrná cena kolem 40 korun, letos stoupá na 60 korun za 250 gramů. O důvodech, které k tomu vedou, už bylo napsáno mnohé. Pojďme se ale podívat, jak se zvyšující ceny promítnou do peněženek v praxi.

Nejlevnější máslo dnes pořídíte za cenu přes 50 korun. Není ale výjimkou i takové, které stojí o dvacet korun více. A aby toho nebylo málo, zdražují i vejce. Jedno vejce nyní podle Českého statistického úřadu stojí 3,60. Cena ale může vzrůst i na více než pět korun, zvláště před Vánoci. 

Podívejme se na modelový příklad. Na Čechy oblíbenou vánočku je potřeba zhruba 120 gramů másla a dva žloutky. To máme polovinu jedné kostky másla kterou zaplatíme o 10 až 15 korun více než loni. V případě dvou vajec by cena mohla stoupnout ze zhruba sedmi korun za dvě vejce na 10. Tedy další tři koruny navíc. Všehovšudy si tak připlatíme na jeden kus cca 14 korun.

Vezmeme-li v potaz, že klasická česká rodina může během zimy napéct pět až deset kousků vánoček, za tuto pochoutku si připlatíme klidně i více než sto korun. A to se bavíme pouze o vánočce.

Mnohem horší je situace v případě klasického cukroví. Každý, kdo peče, ví, že právě cukroví je největší "žrout" másla a případně i vajec. Na jednu várku vanilkových rohlíčků může padnout i celá kostka másla, a tím pádem nám jejich cena stoupne o nejméně 20 korun. Pokud pečete i pro širší rodinu a před Vánoci máte ve zvyku nachystat třeba osm várek, je to dalších nejméně 160 korun navíc.

Zvyšující se ceny másla a vajec mohou tak před Vánoci potrápit zejména seniory. Ti totiž pečou mnohem raději než mladí lidé a navíc svými výtvory rádi obdarovávají rodinu. Letos by jim ale mohlo vánoční pečení udělat pořádný průvan v peněženkách.