Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NWR nebude oznamovat kvůli OKD výsledky za 1. čtvrtletí

OKD, Důl Paskov
OKD, Důl Paskov
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Těžební společnost New World Resources (NWR), vlastník OKD, dnes neoznámí hospodářské výsledky za první čtvrtletí. OKD na sebe na začátku května podala insolvenční návrh, protože dluží více než 650 věřitelům přes 17 miliard korun.

NWR už v polovině dubna oznámila, že za první tři měsíce letošního roku vytěžila 1,873 milionu tun uhlí, meziročně zhruba o sto tisíc tun více. Klesly ale ceny, za které uhlí prodávala. Zatímco v loňském prvním čtvrtletí utržila za koksovatelné uhlí průměrně 90 eur za tunu, letos to bylo 76 eur. V případě energetického uhlí se průměrná cena snížila z 56 eur na 47 eur za tunu.

Dnešní den jako datum zveřejnění čtvrtletních čísel vyplýval z finančního kalendáře podniku. NWR v pondělí zopakovala, že pravděpodobným dopadem současné situace OKD bude to, že celá skupina NWR bude rozpuštěna.

"Vzhledem k nedávným událostem ve skupině NWR souvisejícím s podáním insolvenčního návrhu na OKD není NWR v pozici, aby oznámila své výsledky za první čtvrtletí 2016," uvedl dnes mluvčí NWR Radek Němeček.

Od 5. května bylo na žádost NWR pozastaveno obchodování s emisí jejích akcií na pražské burze, o den dříve bylo obchodování přerušeno i na burze v Londýně.

Analytik Petr Hlinomaz možnost nezveřejnění výsledků předpokládal. Je podle něj otázkou, zda ve chvíli, kdy se OKD nachází v insolvenci, používat v účetním obraze předpoklad "going concern", tj. pokračujícího fungování v budoucnu. "Může nastat situace, že společnost sestavení čtvrtletní účetní závěrky odloží," předpověděl.

V pondělí NWR uvedla, že hledá kupce pro dceřinou firmu NWR Karbonia, která měla zastřešovat plánovanou těžbu v dolu Debiensko na jihu Polska. Povolení k těžbě v dolu na 50 let získala NWR v roce 2008, nikdy ale těžit nezačala. Zájem o firmu vzápětí projevila skupina Arca Capital slovenského miliardáře Pavola Krúpy. Obchodník s uhlím Petr Paukner naopak o společnost NWR Karbonia zájem nemá.

Témata:  NWR OKD ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy