Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NWR podala odvolání k vrchnímu soudu. Nesouhlasí s úpadkem OKD

OKD, Důl Paskov
OKD, Důl Paskov
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Olomouc - Společnost New World Resources (NWR) se odvolala kvůli předběžnému opatření ostravského krajského soudu kvůli podmínkám úpadku těžební společnosti OKD. Případem se tak bude zabývat  zabývat Vrchní soud v Olomouci.

Vlastníkovi OKD, společnosti NWR, se nelíbí omezení výkonu jeho akcionářských práv, které podle předběžného opatření mají podléhat předchozímu souhlasu věřitelského výboru OKD. Majitelé NWR jsou totiž podle soudu zároveň největšími věřiteli těžební firmy.

Odvolání podala firma prostřednictvím právní kanceláře White & Case na začátku června. Právníci se v odvolání domáhají zrušení části předběžného opatření ohledně rozhodování valné hromady či jediného společníka OKD. Krajský soud totiž stanovil podmínku, že v těchto případech je nutný souhlas prozatímního věřitelského výboru nebo insolvenčního soudu.

Předběžným opatřením byla podle právních zástupců NWR omezena akcionářská práva této společnosti. „Žádný právní předpis aplikovatelný na situaci dlužníka (OKD) nestanoví, že k účinnosti rozhodnutí valné hromady či jediného akcionáře v její působnosti je zapotřebí souhlasu insolvenčního soudu či prozatímního věřitelského výboru," upozornili v odvolání.

Ostravský krajský soud předběžné opatření zdůvodnil tím, že hrozí střet zájmů. Firmy z mezinárodní skupiny Ad Hoc Group (AHG), která podle soudu „v konečném důsledku ovládá společnost NWR a tím nepřímo i OKD", jsou totiž zároveň hlavními věřiteli těžební společnosti. „Zájmy osob ovládajících dlužníka a dlužníka tak mohou být ve vzájemném konfliktu," stojí v usnesení ostravského soudu.

OKD se zaručilo za dluhopisy v hodnotě 300 milionů eur, které vydala NWR. "V důsledku uplatnění ručení vůči dlužníkovi (OKD) se v důsledku ručitelského regresu dlužník (OKD) může stát významným věřitelem společnosti NWR a osob ovládajících NWR," uvedl ostravský soud a upozornil na to, že OKD a jeho akcionář jsou vzájemně v postavení věřitele a dlužníka. „Takové vztahy jsou ze své podstaty vždy protichůdné a nutnost jejich průhledného řešení je umocněna úpadkovou situací dlužníka (OKD)," napsal soud.

Podle právníků NWR není pravda, že největším věřitelem OKD jsou zahraniční společnosti ze skupiny AHG. „Nikdo z členů uskupení AHG nepřihlásil v okamžiku rozhodování insolvenčního soudu o vydání předběžného opatření žádnou pohledávku. Nestalo se tak ani doposud," napsali v odvolání. Největším přihlášeným věřitelem je podle nich londýnská Citibank. Podle ostravského soudu ale Citibank figuruje jako zástupce držitelů dluhopisů.

Témata:  NWR OKD

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy