Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mladší lidé na trhu práce podnikají v IT, starší ve výrobních oborech

Hledání zaměstnání, ilustrační fotografie
Hledání zaměstnání, ilustrační fotografie
Foto: Colorbee

Praha - Zatímco muži do 45 let nejčastěji podnikají v oborech souvisejících s počítači a informačními technologiemi, starší muži dávají přednost výrobním oborům.

 Ženy do 45 let jsou výrazně zastoupeny v orgánech firem, které souvisejí se sportovními činnostmi. Ženy nad 45 let jsou proti tomu více aktivní v obchodních činnostech a zdravotnictví. Vyplývá to ze studie poradenské společnosti Bisnode.

"Zjistili jsme, že obliba oboru podnikání je silně závislá na věku i pohlaví," uvedl analytik Bisnode Milan Petrák. Neoblíbenějším oborem podnikání mezi ženami mladšími 45 let jsou činnosti fitcenter. Ze všech žen v orgánech těchto firem jich jsou téměř tři čtvrtiny. V příbuzných sportovních oborech jsou mladší ženy zastoupeny ve více než 60 procentech. Ženy do 45 let dále často působí v oborech, které souvisí s péčí o děti, obchodem přes internet a módou.

Naopak ženy ve věkové kategorii nad 45 let jsou daleko častěji ve statutárních orgánech velkoobchodních i maloobchodních firem, a dále častěji působí v oblastech souvisejících se vzděláváním a zdravotnictvím.

Pokud je muž ve statutárním orgánu firem, které podnikají v oblasti péče o děti, v 81 procentech je mladší 45 let. Stejně tak v péči o děti převažují mladší ženy. "Zájem podnikatelů do 45 o tento druh činnosti souvisí s tím, že se sami stali rodiči, a s ohledem na funkčnost a kvalitu stávajících zařízení, stejně jako nedostatek míst ve školkách využili nové příležitosti na trhu," vysvětlil Petrák.

Témata:  zaměstnání firmy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 14:04

17letá ruská teenagerka skončila za mřížemi za protiválečné výroky

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy