Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České řetězce trápí zákon o tržní síle. Drtí je konkurence ze zahraničí, varuje asociace

Nákupy a obchodní řetězce, ilustrační fotografie
Nákupy a obchodní řetězce, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Asociace českého tradičního obchodu tvrdí, že dva roky účinnosti novelizovaného zákona o významné tržní síle ukázaly, že normou jsou postiženy zejména tuzemské obchodní aliance, jako je například COOP, které ale faktickou významnou tržní sílu nemají. České řetězce tak ztrácí část své konkurenceschopnosti, zejména vůči zahraničním obchodníkům.

Zákon se podle asociace vůbec nezabývá vztahy mezi ostatními členy potravinového řetězce, konkrétně pak významnou tržní silou dodavatele vůči obchodníkovi či producenta vůči dodavateli.

"Po nápravě volá rovněž masivní používání nepoctivé praktiky podnákupních a podnákladových cen, deformujících vnímání reálné ceny potravin zákazníkem a poškozujících výrobce i státní kasu. S tím souvisejí také dumpingové dovozy, které jsou zásadní příčinou snížení kvality potravin," uvedl předseda asociace Zdeněk Juračka.

Zákon by měl podle něj řešit závažná rizika a problémy českého trhu - jako jeden z nich vidí neřízenou expanzi zahraničních řetězců. "Pokud nebudou výše uvedené problémy řešeny, pak v budoucnosti hrozí reálné riziko, že s rostoucí silou zahraničních řetězců na českém trhu na hranici 80 procent a více dojde k eliminaci českých dodavatelů a k zásadnímu navýšení dovozů zahraničního zboží na úkor produktů českých z příkazu mateřských firem řetězců," dodal Juračka.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) letos zahájil pět správních řízení v oblasti významné tržní síly, která se týká zejména obchodních řetězců.

Jeden z dokončených případů se týká COOP Centrum družstva, které loni v prosinci rozeslalo více než 200 dodavatelům dopis, v němž žádalo o plošné snížení základních nákupních cen jejich výrobků pod pohrůžkou konce odběru 30 procent sortimentu. Část dodavatelů na tento návrh přistoupila. Po zásahu ÚOHS se musel řetězec zavázat, že upustí od veškerého jednání souvisejícího s dopisem z prosince 2016 a že nebude zvýhodňovat dodavatele, kteří na návrh na plošné snížení cen přistoupili.

Témata:  obchody COOP ekonomika

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy