Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČNB se připravuje na horší časy, zvýšila rezervu na ochranu úvěrového trhu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: ČNB

Praha - Česká národní banka (ČNB) zvýšila rezervu na ochranu úvěrového trhu, tzv. sazbu proticyklické kapitálové rezervy, pro všechny banky, spořitelní a úvěrní družstva a obchodníky s cennými papíry na 1,25 procenta z jednoho procenta.

Sazbu ČNB stanovuje každé čtvrtletí s účinností za rok, dnes zveřejněné rozhodnutí je tedy platné od ledna 2019.

Rezervu by měly banky vytvářet v době růstu úvěrů. Naopak při poklesu ekonomické aktivity doprovázené rostoucími úvěrovými ztrátami by měla být využita bankami pro krytí ztrát. Cílem je zabránit přenosu případných problémů finančních institucí do ekonomiky. Efektem může být zpomalení růstu úvěrů.

"Pro zvýšení hovořila řada faktorů. Pokračuje rychlý růst bankovních úvěrů, zejména domácnostem na bydlení a na spotřebu. Účelem této rezervy není zastavit úvěrování, ale v dnešních dobrých časech vytvářet polštář pro časy horší," uvedl viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík.

Ve většině zemí EU, s výjimkou ČR, Slovenska a Švédska, je sazba rezervy nulová, upozornil hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda. "ČNB částečně sklízí nechtěné plody své donedávna příliš uvolněné měnové politiky, jelikož intervenční režim stlačením úrokových sazeb zásadně přispěl k realitnímu boomu v ČR," uvedl. Zvýšení sazby podle něj ukazuje, že ČNB nadále považuje ceny nemovitostí v Česku za přemrštěné.

Témata:  ČNB ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy