Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo vnitra dostane přidáno, na vědu se ale nedostane. Bělobrádek na tom ale trvá

Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Návrh rozpočtu pro ministerstvo vnitra na příští rok počítá s nárůstem o 1,6 miliardy na 60,7 miliardy korun. Naopak vědci se požadovaného zvýšení peněz od státu nemusejí dočkat, což se nelíbí vicepremiérovi pro výzkum Pavlu Bělobrádkovi (KDU-ČSL).

Z peněz navíc pro vnitro by mělo 1,1 miliardy jít na posílení bezpečnosti a 250 milionů jako investiční dotace pro jednotky dobrovolných hasičů.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) připravuje třetí státní rozpočet. Vnitro v roce 2015 hospodařilo s 62,8 miliardami, letos s více než 59 miliardami. Kvůli letošnímu i loňskému rozpočtu Babiš tradičně čelil vyjednávání s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD), který požadoval peníze navíc proti původním návrhům.

Při jednáních, která se obvykle konají o letních prázdninách, nakonec vždy vnitro získalo částky kolem tří miliard korun navíc.

Na vědu a výzkum se peníze nenašly

Ministerstvo financí navrhuje, aby výdaje na výzkum, vývoj a inovace pro rok 2017 zůstaly na úrovni letoška a výrazně se nezvyšovaly ani v dalších dvou letech.

Podle návrhu, který Bělobrádek předložil kabinetu před dvěma týdny, by měl ale rozpočet celkově vzrůst na 32,7 miliardy, což by bylo zatím nejvíce v historii. Vláda ale jednání přerušila. "Návrh předkládáme v nezměněné podobě," řekla dnes ČTK Adéla Klimešová z tiskového oddělení Úřadu vlády.

Stát by podle něj měl zvyšovat ve střednědobém výhledu peníze na vědu i v příštích letech: v roce 2018 na 34,9 miliardy a o rok později na 34,5 miliardy korun. Bělobrádkův úřad chce obor připravit na pokles, který se očekává po roce 2020, kdy skončí financování oboru z evropských fondů.

Ministerstvo financí má ale jinou představu. Výdaje na výzkum navrhuje pro rok 2017 na 29,001 mld. Kč. V letošním roce činí 29,092 miliardy. V roce 2018 a 2019 by se podle MF měly ročně pohybovat ve výši 29,167 mld. Kč. Podle Filipa Běhala z tiskového oddělení MF tato čísla odpovídají národním výdajům na výzkum, vývoj a inovace v původně schválených střednědobých výdajových rámcích.

Bělobrádek chce ale posílit aplikovaný výzkum a tím i konkurenceschopnost státu, naopak zvýšením peněz pro základní výzkum plánuje zajistit provoz nových výzkumných center. Na problém s jejich financováním dlouhodobě upozorňují odborníci.

Témata:  státní rozpočet Ministerstvo vnitra České republiky Pavel Bělobrádek

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy