Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mají se Češi hůř než dřív? Tohle si lidé skutečně myslí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: EuroZprávy.cz

Praha - V posledních dvou letech přibývá v Česku lidí s pocitem, že si za své příjmy mohou koupit meziročně méně věcí či služeb. Vyplývá to z lednového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Že se reálné příjmy jejich domácnosti proti loňsku zhoršily, si myslí 38 procent lidí, zatímco před dvěma lety to bylo 30 procent Čechů.

Nejhorší byla za posledních 25 let situace v roce 2013, kdy si myslelo 68 procent lidí, že se jejich kupní síla meziročně zhoršila. Od té doby negativních hodnocení vytrvale ubývalo až na předloňských 30 procent. Loni a letos začal podíl těchto názorů opět růst, ale v převaze jsou stále Češi, podle kterých se reálné příjmy meziročně nezměnily. Tento názor má nyní zhruba polovina dotázaných.

Lidé, kteří mají pocit, že si za své příjmy mohou dovolit více zboží a služeb, jsou každoročně v menšině. Letos jich bylo 12 procent a za posledních 25 let podíl pozitivních názorů nikdy nepřesáhl 15 procent.

Za poslední dva roky vzrostl také podíl lidí očekávajících další zhoršování reálných příjmů. Čechů, podle kterých budou letos příjmy jejich domácností stačit na méně věcí než loni, je 50 procent. Naopak zlepšení reálných příjmů čeká osm procent dotázaných.

Témata:  Češi peníze

Související

Aktuálně se děje

17. října 2024 14:41

Tragické detaily smrti Paynea z One Direction. Jak probíhal poslední telefonát?

Světem hudby v posledních hodinách otřáslo tragické úmrtí Liama Paynea, jednoho ze členů již nefungujícího boybandu One Direction. Bylo mu pouhých 31 let. Payne byl nalezen mrtvý před hotelem v argentinském Buenos Aires po pádu z balkónu. Co předcházelo posledním chvílím jeho života? 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

Dacia Bigster

Rána pro českou Škodu Kodiaq. Francouzi představili "cenovou bombu" - model Dacia Bigster

Dacia představila model Bigster, své nejnovější SUV, které míří do segmentu C. Tento robustní vůz, inspirovaný populárním Dusterem, nabízí větší prostor, lepší motory a moderní úpravy designu. Bigster bude konkurovat modelům jako Škoda Kodiaq a Volkswagen Tiguan, a to hlavně díky své cenové dostupnosti. Kolik si zákazníci připlatí za tento model oproti Dusteru, je stále otázkou, ale Dacia slibuje atraktivní cenovku i u tohoto většího SUV.