Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU zvažuje protiútok proti Trumpovu clu

Sídlo Evropského parlamentu
Sídlo Evropského parlamentu
Foto: Pixabay

Brusel - Evropská unie zvažuje zavedení cel ve výši 25 procent na dovoz průmyslové i zemědělské produkce z USA v hodnotě kolem 3,5 miliardy dolarů (přes 72 miliardy Kč) v případě, že prezident USA Donald Trump provede svůj plán a uvalí cla na dovoz oceli a hliníku.

Evropská komise prohlásila, že na navrhované americké dovozní clo 25 procent na ocel a deseti procent na hliník bude reagovat tvrdě. Hodlá se rovněž připojit k ostatním a napadnout americká cla na půdě Světové obchodní organizace (WTO). EK sdělila, že zvažuje obranná opatření, k nimž sáhla naposledy v roce 2002, aby Evropu zachránila před záplavou hliníku a oceli, která jí kvůli americkému kroku hrozí. V roce 2002 uvalil cla na evropskou ocel tehdejší prezident George Bush mladší.

Oficiálním důvodem USA pro zavedení cel je národní bezpečnost, podle EU jde spíš o to, že potřeba zbrojařského sektoru představuje jen tři procenta americké produkce a zamýšlená opatření mají chránit domácí výrobce a jsou čirým ochranářstvím.

V loňském roce činila hodnota vývozu oceli do USA 5,3 miliardy eur (134,7 miliardy Kč) a hliníku 1,1 miliardy eur. U některých typů oceli USA nemohou podle zdrojů agentury Reuters prokázat, že vloni došlo ke zvýšení dovozu, a to znamená, že na ně nebude možné uplatňovat ochranná opatření. Export těchto typů z EU činil 2,8 miliardy eur (3,5 miliardy dolarů).

Témata:  EU clo Donald Trump

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy