reklama

Ceny nemovitostí výrazně vzrostly, ale směrnice České národní banky (ČNB), jejichž cílem je omezit vysoce rizikové hypotéky, komerční banky plně nezohledňují. Podíl nových hypoték ve druhém čtvrtletí roku 2017 činil 28 procent. To je vysoko nad 15 procenty, která doporučuje ČNB. 

Velké množství těchto hypoték při současně prudkém růstu cen nemovitostí by v případě hospodářského poklesu - kdy mohou ceny nemovitostí padat prudce dolů - mohlo prohloubit ztráty bankovních ústavů.

Ceny nemovitostí v ČR stoupají, ve třetím čtvrtletí 2017 se meziročně zvýšily o 12,3 procenta. ČNB se domnívá, že jsou nadhodnoceny o deset procent a překračují základní makroekonomické ukazatele.

"Zadlužení českých domácností se postupně zvyšuje, a pokud by tento růst nebyl zadržen, může mít negativní dopad na finanční sílu obyvatelstva a vyústit ve snížení odolnosti bank i celé ekonomiky," uvedl analytik Moody's Arif Bekiroglu.

Finanční zdraví českých domácností a jejich schopnost splácet úvěry hraje v české ekonomice významnou roli. Domácnosti dříve přispěly ke zmírnění dopadu poklesu vývozu. "Nicméně postupné zvyšování základní úrokové sazby v příštích 24 měsících spolu s navýšením kapitálových rezerv by mělo přispět k omezení jak rizikového chování bank, tak ke snížení cen nemovitostí a hypoték," uzavírá agentura Moody's.