Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tesco může mít problém, konkurence se proti němu hodlá spojit

Tesco
Tesco
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Londýn - Druhý největší řetězec supermarketů v Británii Sainsbury's jedná o spojení s britskou trojkou Asda, divizí amerického gigantu Walmart. Oznámila to firma Sainsbury's, která tak potvrdila předchozí zprávy z médií. Bližší informace však zatím neposkytla. Spojením by vznikla skupina v hodnotě více než deset miliard liber (289,1 miliardy Kč), která by ohrozila vedoucí postavení firmy Tesco na britském trhu.

Sainsbury's dodala, že oficiální oznámení s dalšími podrobnosti vydá v pondělí před otevřením akciového trhu v Londýně.

Nový, sloučený řetězec by měl mít na britském trhu podíl 31 procent, zatímco podíl Tesca podle posledních údajů analytické firmy Kantar Worldpanel činí 27,6 procenta. Analytici však upozorňují, že není jisté, jak se k případné fúzi postaví britský antimonopolní úřad (CMA). Slučování mezi čtyřmi největšími supermarkety v Británii - Tesco, Sainsbury's, Asda a Morrisons - bylo v minulosti nemyslitelné kvůli obavám z omezení konkurence. Nicméně maloobchodní firmy povzbudilo, že CMA schválil převzetí velkoobchodu Booker britskou maloobchodní jedničkou Tesco, napsaly agentury AP a Reuters.

Obchody Asda v posledních letech trápí rychle rostoucí konkurence německých diskontů Aldi a Lidl, kteří jí přebraly zákazníky. Sainsbury's pak hledá možnosti posílení své pozice na trhu poté, co Tesco převzalo Booker.

Největší maloobchodní firma na světě Walmart koupila firmu Asda v roce 1999, tedy v době, kdy masivně investovala v zahraničí, za 6,7 miliardy liber. Od té doby však již Walmart z některých zahraničních trhů odešel, včetně Německa či Jižní Koreje.

Jednání přicházejí v době, kdy maloobchodní firmy v Británii ohrožuje rostoucí konkurence internetového obchodu Amazon. Provozovatelé supermarketů již kvůli konkurenčnímu tlaku na snížení cen, který ještě zhoršilo oslabení libry kvůli brexitu, zrušili tisíce pracovních míst.

Témata:  Tesco obchody Velká Británie ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy