Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dobrá zpráva: počet bankrotů je nejnižší od ledna 2014

Podnikatelé, ilustrační foto
Podnikatelé, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - V dubnu bylo vyhlášeno 45 bankrotů obchodních společností, což je o 23 méně než v březnu. Rovněž bylo vyhlášeno 456 bankrotů podnikatelů, o 12 méně než v předchozím měsíci. V součtu jde o nejnižší počet od ledna 2014. Vyplývá to ze studie společnosti CRIF - Czech Credit Bureau, kterou dnes firma poskytla ČTK.

"Počet bankrotů obchodních společností je v posledních měsících dlouhodobě na nejnižších úrovních od začátku účinnosti současného insolvenčního zákona, tedy od začátku roku 2008. Dlouhodobý 12měsíční průměr činí 57 bankrotů měsíčně. Ještě před čtyřmi lety šlo o více než 109 bankrotů měsíčně, tedy téměř dvakrát tolik. Jen za poslední rok počet firemních bankrotů klesl o čtvrtinu. Statistika firemních bankrotů tak doplňuje řadu jiných ukazatelů, které ukazují na nebývale dobrou kondici české ekonomiky," uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.

Zároveň bylo podáno 103 návrhů na bankrot obchodních společností, o pět více než v březnu, a 511 návrhů na bankrot podnikatelů. To bylo o tři více než v předešlém měsíci.

V dubnu bylo nejvíce bankrotů obchodních společností vyhlášeno v obchodu (18 bankrotů), v nemovitostech a pronájmech strojů a zařízení (sedm bankrotů) a ve stavebnictví (šest). Žádný bankrot nebyl vyhlášen v zemědělství a dobývání. Dva bankroty byly vyhlášeny v ubytování a stravování, v sektoru doprava, skladování a činnost cestovních kanceláří a také ve službách převážně pro podniky.

Z pohledu krajů bylo nejvíce bankrotů obchodních společností v dubnu vyhlášeno v Praze, a to 21 bankrotů. Následoval Jihomoravský kraj se sedmi bankroty a Moravskoslezský kraj se čtyřmi bankroty. Žádný bankrot obchodních společností nebyl vyhlášen na Vysočině, v Pardubickém, Zlínském a Karlovarském kraji.

Nejvíce bankrotů podnikatelů bylo vyhlášeno v Moravskoslezském kraji (66 bankrotů), ve Středočeském kraji (62) a v Ústeckém kraji (49). Nejméně naopak v Jihočeském kraji (16 bankrotů), na Vysočině (17), v Karlovarském kraji (18) a v Plzeňském kraji (19).

Témata:  podnikatelé Česká republika bankrot

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy