reklama

Podmínky ve zpracovatelském sektoru v Česku se v květnu čtvrtý měsíc v řadě zhoršily. Index PMI klesl z dubnových 53,6 bodu na květnových 53,3 bodu, uvedla dnes společnost Markit Economics. Předělem mezi růstem a poklesem je hranice 50 bodů. Index sleduje výrobu, nové objednávky, zaměstnanost, termíny dodávek od dodavatelů a zásoby.

"Index PMI v květnu klesl čtvrtý měsíc v řadě, což svědčilo zejména o dalším zpomalení růstu výroby. Vzhledem k tomu, že nové zakázky stále rostou pomalu, vypadá to, že v krátkodobém horizontu se i výroba bude zvyšovat jen mírným tempem," uvedl vedoucí ekonom u společnosti Markit Trevor Balchin.

Zároveň upozornil, že rozpracovanost zakázek v sektoru nadále rostla a export se zvýšil nejrychleji za tři měsíce. Firmy rovněž nepřestaly nabírat nové zaměstnance, což podle Balchina naznačuje, že úplný útlum sektoru zatím nehrozí.

Ekonom Komerční banky Viktor Zeisel upozornil, že se celkově na zpomalování průmyslové aktivity projevuje výrazný pokles vládních investic. "V souladu se současným vývojem PMI očekáváme, že letos průmysl poroste, ale jeho růstové tempo viditelně zpomalí," uvedl.