reklama

Podíl obyvatel pětimilionového Slovenska s nízkými příjmy klesl loni na 12,4 procenta z předloňských 12,7 procenta. Riziko chudoby na Slovensku tak loni ohrožovalo zhruba 650.000 osob, o rok dříve to bylo 670.000 obyvatel. Nejčastěji jde o nezaměstnané a početné rodiny.

Míra ohrožení chudobou určuje podíl lidí, jejichž příjem nedosahuje 60 procent národního mediánu, který rozděluje obyvatele z hlediska příjmů na poloviny. Na Slovensku se tak pod hranici chudoby loni dostal jednotlivec s měsíčním příjmem nižším než necelých 360 eur (9215 Kč), o rok dříve to bylo 348 eur (8910 korun). Zmiňovaná částka odpovídá téměř dvěma pětinám průměrné mzdy na Slovensku.

Z regionálního hlediska nejnižší riziko chudoby na Slovensku je v Bratislavském kraji, který má nejvyšší životní úroveň v zemi, na opačné straně žebříčku jsou regiony na východě Slovenska.

Životní úroveň na Slovensku sice zaostává za vyspělými zeměmi západní Evropy, v EU se Slovensko podle dřívějších údajů řadí mezi státy s nejnižší mírou rizika chudoby. Ukazatel, který závisí na výši příjmů sledovaných rodin, se ovšem počítá v každé zemi samostatně a závisí na příjmové nerovnosti domácností.