Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

E-shop Alza po výpadku obnovila provoz

Facebook, sociální sítě
Facebook, sociální sítě
Foto: Pixmac

Praha - Největší český e-shop Alza.cz začal dnes kolem 19:00 opět vydávat objednané zboží zákazníkům. Firma po zhruba 27 hodinách odstranila výpadek interního počítačového systému, který v pondělí odpoledne zkolaboval. ČTK to sdělila mluvčí společnosti Patricie Šedivá. Zboží si zákazníci mohou vyzvedávat ihned po obdržení informačních SMS zpráv.

"Všechny systémy Alza.cz jsou již funkční a v plném provozu, logistická centra odbavují objednávky zákazníků," uvedla mluvčí. Výpadek se podle ní týkal pouze interního informačního systému Alzy. Web e-shopu i jeho mobilní aplikace byly po celou dobu v provozu, a zákazníci tak mohli zboží objednávat, řekla Šedivá.

Výpadek interního informačního systému postihl Alzu v pondělí kolem 16:00. "Za výpadkem stojí hardwarová chyba, která není obvyklá," uvedla mluvčí. Kvůli selhání celého datového úložiště musel e-shop provést úplnou obnovu dat ze záložních kopií. Obnova trvala celou noc až do dnešního odpoledne.

Alza.cz se za výpadek zákazníkům omluvila. Podle mluvčí firma pracuje na opatřeních, aby se závada neopakovala. Kvůli zrychlenému odbavení všech objednávek e-shop mimo jiné posílil směny v logistických centrech.

Loni obsloužil e-shop Alza.cz přes 2,9 milionu unikátních zákazníků, přičemž odbaveno bylo přes 7,9 milionu objednávek. V lednu to uvedl místopředseda představenstva Tomáš Havryluk. V Česku a na Slovensku má firma přes 40 obchodů a od roku 2014 prodává zboží do dalších 26 zemí EU. Výpadek postihl všechny země.

Největší tuzemský internetový prodejce Alza.cz loni zvýšil obrat na rekordních téměř 21 miliard korun bez DPH, což je meziročně o 20,7 procenta více. Předsedou představenstva a zakladatelem e-shopu je Aleš Zavoral. Alzu vlastní skupina investorů, kteří ji ovládají přes holdingovou společnost L.S. Investments Limited se sídlem na Kypru. Daně platí firma v Česku.

Témata:  e-shopy Alza obchody sociální sítě

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy