Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ÚOHS kontroluje obchodní řetězce, jen za minulý rok zahájil šest správních řízení

Nákupy, ilustrační fotografie
Nákupy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zvýšil svou aktivitu v kontrolách chování obchodních řetězců. Podle zákona o významné tržní síle loni zahájil šest správních řízení, což je nejvíce od doby, kdy má tuto kompetenci na starosti. Vyplývá to z výroční zprávy úřadu za loňský rok.

Úřad rovněž vydal čtyři nová rozhodnutí, což je také nejvíce za posledních sedm let. Výse pokut za dosud nepravomocná rozhodnutí dosáhla 190 milionů korun.

Hlavní část z toho ale tvoří jediný případ, kterým je sankce pro Globus ve výši 183 milionů korun. Je za chování obchodního řetězce vůči některým dodavatelům potravin. Museli přistoupit do účetního systému Markant, který jinak nepotřebovali.

Globus podle úřadu v období od 6. března 2016 do 30. června 2017 podmiňoval vzájemnou obchodní spolupráci s dodavateli uzavřením úplatné smlouvy a zapojením se do tzv. systému Markant. "V tomto systému byly dodavatelům poskytovány služby účetního charakteru, které by ale dodavatelé z vlastní iniciativy nepoptávali. Pokud by dodavatelé na účast v systému nepřistoupili, hrozilo jim ze strany společnosti Globus jednostranné ukončení spolupráce," uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj. Nátlak na hrazení některých poplatků za účast v tomto systému úřad označil za uplatňování zákonem zakázaného zalistovacího poplatku, tedy poplatku za přijetí potravin do prodeje.

Sedmimilionovou pokutu loni dostal i obchodní řetězec Hruška. Firma ve lhůtě neinformovala úřad, jak plní závazky, které jí ÚOHS uložil na základě zákona o významné tržní síle. Firma dostala povinnost změnit smlouvy, které omezovaly dodavatele.

Témata:  ÚOHS obchody ekonomika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy