Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němečtí miliardáři kupují britský kavárenský řetězec, chtějí dohnat Nestlé

Pijte kávu, ale moc to s ní nepřežeňte, radí odborníci
Pijte kávu, ale moc to s ní nepřežeňte, radí odborníci
Foto: Pixabay

Londýn - Společnost JAB Holdings, která je investičním nástrojem německé miliardářské rodiny Reimannů, kupuje britského prodejce občerstvení a provozovatele kaváren Pret A Manger. Řetězec kupuje od firmy soukromého kapitálu Bridgepoint a dalších menšinových podílníků. Cena transakce nebyla zveřejněna nebyla, podle zdrojů listu Financial Times ale činí 1,5 miliardy liber (44,3 miliardy Kč) včetně dluhů.

Společnost JAB, registrovaná v Lucembursku, se v poslední době zaměřuje na kavárenský byznys ve snaze dohnat světovou jedničku Nestlé.

Do jejího portfolia patří například americké řetězce Keurig Green Mountain a Peets Coffee & Tea. Letos v lednu se dohodla na převzetí producenta nealkoholických nápojů Dr Pepper Snapple Group. Kontrolu má i nad výrobci balené kávy Kenco a Douwe Egberts.

Pret A Manger otevřel svůj první obchod v Londýně v roce 1986, dnes působí v USA, Hongkongu, Číně a Francii. Bridgepoint řetězec koupil v roce 2008 a zaplatil za něj 350 milionů liber.

Témata:  káva Německo Velká Británie

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy