Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový způsob, jak monitorovat zaměstnance? Napíchnutí do mozku

Shanghai Tower
Shanghai Tower
Foto: Qilei Cai

Peking - Asi tucet čínských firem nechává v reálném čase monitorovat pomocí senzorových čidel mozky svých zaměstnanců. Záměrem rozhodně není zlepšit pohodu zaměstnanců, zařízení má za úkol především zvýšit jejich produktivitu, píše deník Le Figaro.

"Příliš emotivní zaměstnanec na důležité pozici může ovlivnit celý výrobní proces," vysvětlil listu South China Morning Post profesor, který se technologií zabývá. Manažer obeznámený s psychickým stavem pracovníka jej může podle potřeby přeřadit na jinou práci, poslat odpočinout či urovnat konflikt, tedy přizpůsobit práci jeho aktuálnímu stavu a náladě. Nejhorší je, že to funguje: čínský státní dodavatel energií Če-ťiang potvrzuje, že od roku 2014, kdy tuto technologii začal používat, ušetřil již 266 milionů eur (6,9 miliardy Kč).

Uplatnění pro ni našly i železniční společnosti. Přístroje na monitoring mozku mají pod pokrývkou hlavy nainstalované strojvůdci na dráze Peking - Šanghaj. Zařízení dokáže spustit alarm v případě, že zaznamená únavu svého nositele.

Na stejném principu by jej mohli používat i letečtí piloti. Nebo by se dalo nasadit při školení, což už je případ firmy Ning-po Šen-jang Logistics, která s jeho pomocí připravuje nové zaměstnance na různé emoční situace "což značně snižuje počet chyb, kterých se dopouštějí", zdůrazňuje její ředitel.

Témata:  Čína mozek

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy