Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sociální příspěvek by měli dostat i horníci z Mostecka, požaduje Marksová

Michaela Marksová /ČSSD/, ministryně práce a sociálních věcí
Michaela Marksová /ČSSD/, ministryně práce a sociálních věcí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Ústí nad Labem – Vedle zaměstnanců OKD by měli sociální příspěvek od státu dostávat i horníci z Mostecka. Navrhla to dnes ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová.

 

Marksová svůj plán představila novinářům po dnešním jednání v Ústeckém kraji. Vládě chce 30. června představit návrh na opatření, ve kterém bude opět navrhovat zavedení tohoto příspěvku i pro Ústecký kraj v původní podobě, tedy nejen pro hlubinné horníky, ale i pro lidi, kteří pracují na povrchu.

Podle návrhu by havíři, kteří pracovali pod zemí, měli nárok na 8000 korun po určitou dobu v závislosti na odpracovaných letech. U pracovníků na povrchu by to bylo o tisícovku méně. „Celkově v rámci Ústeckého kraje příspěvek činí zhruba 218 milionů korun po dobu pěti let," uvedla předsedkyně Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje Gabriela Nekolová.

Už v květnu schválil kabinet Bohuslava Sobotky příspěvky až 8000 korun měsíčně pro pracovníky černouhelné firmy OKD, kterou soud poslal do úpadku. Původně v materiálu k situaci v OKD byla i podpora havířům z Mostecka, kteří budou odcházet kvůli rozhodnutí vlády nepokračovat v těžbě hnědého uhlí za limity. Proti však byl ministr financí Andrej Babiš a tak se bod týkající Ústeckého kraje vypadl.

Marksová očekává, že ji v jejím plánu podpoří ministři za sociální demokracii. „Nedomnívám se, že celková suma je nějak vysoká, ale podle toho, jak vypadalo jednání k OKD, tak asi nějaký spor (v koalici) bude, protože bod k Ústeckému kraji vypadl z materiálu k OKD vyloženě na žádost pana ministra financí," řekla Marksová.

Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM) už napsal premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) dopis, v němž žádá kompenzace pro místní horníky.

Propouštění na Mostecku chce ministerstvo práce a sociálních věcí řešit hlavně pomocí aktivní politiky zaměstnanosti, v rámci které může platit rekvalifikace a přispívat zaměstnancům na mzdy až půl roku. Vláda loni rozhodla o prolomení limitů v lomu Bílina, naopak v lomu ČSA limity zachovala. Útlum těžby se může dotknout až 1300 zaměstnanců Severní energetické a dalších stovek až tisíců pracovníků v dodavatelských firmách.

Nezaměstnanost v Ústeckém kraji je dlouhodobě nejvyšší v ČR, pohybuje se okolo devíti procent. V regionu je také nejvíce sociálně vyloučených lokalit v ČR, které by se podle politiků mohly ještě rozšířit.

Témata:  Michaela Marksová-Tominová horníci Ústecký kraj

Aktuálně se děje

16. května 2024 14:22

Stav Roberta Fica zůstává vážný. Jeho zranění jsou rozsáhlá

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační foto

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu opět vzrostly

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.