Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Euro moc nefunguje: Sever EU bohatne, jih chudne

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Frankfurt - Severní Evropa v čele s Německem loni dál bohatla, zatímco jihoevropské státy zaostávaly nebo chudly. Měnová unie tedy příliš nefunguje.

Vyplývá to ze studie, kterou dnes zveřejnila německá investiční společnost Flossbach von Storch. Firma porovnala hodnotu osobního majetku v jednotlivých zemích na základě cenového koše řady položek, mezi nimiž byly nemovitosti, akcie nebo umělecká díla.

Zejména díky růstu cen nemovitostí se hodnota majetku v Německu a Rakousku loni zvýšila o sedm procent, asi dvakrát rychleji než v Itálii nebo ve Španělsku. V Řecku tento ukazatel dokonce o čtyři procenta klesl.

"Bohatství v zemích jižní Evropy narůstalo až do roku 2006, kdy splaskla bublina (realitních cen). Nyní jsou tyto země v situaci Japonska," uvedl ke studii Thomas Mayer, jehož tým výzkum vedl. Rozevírání nůžek mezi severem a jihem Evropy vede k politickému napětí v eurozóně.

Jedním z předpokladů při zakládání eurozóny přitom bylo postupné sbližování ekonomické úrovně jednotlivých členských zemí a regionů.

Témata:  EU eurozóna EUR (euro)

Aktuálně se děje

16. května 2024 21:40

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Ilustrační foto

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu opět vzrostly

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.