reklama

KLDR neposkytuje žádné statistické údaje o své ekonomice. Jihokorejská centrální banka zveřejňuje své odhady do roku 1991. Vycházejí z informací od různých zdrojů, včetně zahraničních obchodních agentur.

Sankce a velké sucho měly dopad na zemědělský sektor, který se na celkové ekonomické aktivitě v zemi podílí více než 20 procenty. Hodnota mezinárodního obchodu KLDR loni klesla o 48,4 procenta, protože sankce snížily vývoz o téměř 90 procent. To je největší pokles vývozu od doby, kdy jihokorejská centrální banka začala tyto údaje sledovat.

Produkce těžařského sektoru se snížila o 17,8 procenta kvůli sankcím na vývoz uhlí a nerostů. Zemědělský, lesnický a rybářský sektor kvůli suchu klesly o 1,8 procenta.

Ekonomika KLDR si nevedla dobře již před sankcemi kvůli neefektivnosti a izolaci. Problémy, kterým nyní čelí, zřejmě vysvětlují úsilí země zbavit se sankcí a vyjednávat se Spojenými státy. "Ekonomika nemůže nic jiného než těžce klesat vzhledem k sankcím, které jsou na Severní Koreu uvaleny," uvedl odborník na severokorejskou ekonomiku z institutu Stimson Center Benjamin Katzeff Silberstein.

Mezinárodní federace Červeného kříže a Červeného půlměsíce minulý týden uvedla, že v KLDR se zvyšuje výskyt podvýživy a nemocí, protože sklizeň v zemi je zhruba poloviční vůči tomu, co se očekávalo. Úředník Světového potravinového programu (WFP), organizace spadající pod OSN, James Belgrave, který v dubnu KLDR navštívil, uvedl, že kvůli suchu je úroda pšenice a ječmene v zemi nižší o 20 procent, napsala agentura Reuters.