Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecké banky mají po roce opět přístup ke standardním úvěrům

Řecká krize
Řecká krize
Foto: Pixabay

Frankfurt – Řecké banky se opět dostanou ke svým standardním levným úvěrům. Umožnila to Evropská centrální banka (ECB). Řecké banky ztratily přístup k úvěrům ECB za oficiální zápůjční sazbu, která je nyní na 0,1 procenta, před více než rokem.

Vedení ECB dnes rozhodlo, že začne znovu přijímat řecké státní dluhopisy jako zástavu proti svým půjčkám a nebude přihlížet k vlastním požadavkům na kvalitu těchto zástav.

Řecká vláda před rokem protahovala jednání s věřiteli o novém záchranném programu a země stála na pokraji bankrotu. Banky v Řecku byly od té doby odkázány na program nouzové likvidity (ELA), kde podle informací agentury Reuters musely platit úrok kolem 1,5 procenta.

Ratingové agentury hodnotí řecké státní dluhopisy nadále známkami v neinvestiční kategorii a ECB požaduje, aby zástavy za její úvěry byly kvalitními aktivy. V tomto případě Řecka banka od tohoto požadavku upustila.Jde o další krok k normalizaci situace Řecka a řešení dlouhotrvající dluhové krize v zemi.

Témata:  European Central Bank (ECB) Řecko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy