reklama

"Byl zde násilný, brutální, okamžitý masivní pohyb, kdy libra klesla o deset procent," prohlásila Lagardeová na fóru v Aspenu. Není ale podle ní důvod panikařit, protože centrální bankéři odvedli svoji práci a na trhu bylo dostatek likvidity.

Lagardeová rovněž upozornila, že to, jak trh bude reagovat nadále, bude záviset na krocích, které podniknou britští a evropští politici, aby se vypořádali s výsledkem hlasování a omezili nejistoty. "V tuto chvíli politici jak z Británie tak z Evropy drží tuto míru nejistoty ve svých rukou," prohlásila.

Politici by také podle ní měli spolupracovat s mnohostrannými institucemi, aby se lépe vypořádali s výsledky hlasování o brexitu.

"Referendum mělo zjevný dopad na mezinárodní finanční trhy. Jsme svědky rostoucí nejistoty ve světové ekonomice", řekl čínský premiér Li Kche-čchiang v rámci projevu na Světovém ekonomickém fóru ve městě Tchien-ťin na východě země.

Nezvykle přímé prohlášení čínského představitele, který jen zřídka komentuje záležitosti jiných vlád, odráží rozsah potenciálního dopadu ekonomických turbulencí v rámci EU po britském referendu.

EU je hlavním obchodním partnerem Číny. "Za těchto okolností potřebujeme společně zvládat problémy, posilovat důvěru a vytvářet stabilní mezinárodní prostředí," řekl Li Kche-čchiang. Podle jeho slov chce Peking vidět "jednotnou a stabilní EU" a "stabilní s prosperující Velkou Británii".