Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Známý obchod musel pozastavit činnost, teď se k tomu vyjádřil Babiš i finanční správa

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Českým internetem už několik dní rezonuje kauza internetového obchodu LevneElektro.cz, který byl nucen pozastavit svou činnost. Nejoblíbenější e-shop roku 2015 oznámil konec podnikání, protože mu finanční úřad zabavil peníze na účtu. Finanční správa chce ale nyní celou věc vysvětlit.

"Vážení zákazníci, vážení partneři, s velkým politováním a smutkem jsme Vám nuceni oznámit, že internetový obchod levneELEKTRO.cz, provozovaný společností Elektra PV s.r.o. nebude dočasně pokračovat ve své činnosti." Tento text již několik dní visí na internetových stránkách jednoho z největších českých internetových obchodů, jenž vlastní firma Elektra PV a majitel Petr Václav.

"Důvodem mají být neodvedené platby za DPH řetězce dalších firem. Netýká se to konkrétního nedoplatku společnosti Elektro PV, která e-shop provozuje, ale jedná se o přenesenou daňovou povinnost za ostatní subjekty, se kterými společnost obchodovala, a to jak dodavatelské, tak odběratelské," řekl ČTK marketingový ředitel e-shopu Ondřej Liška.

Na internetu se v reakci na uzavření obchodu zvedla vlna nevole vůči české Finanční správě, kterou se nyní snaží krotit i ministr financí Andrej Babiš. "Napsalo mi spousta lidí, poslalo mi článek o eshopu LevnéElektro a ptá se, co s tím udělám. Rádi řekneme, Finanční správa ČR čeká jen na zbavení mlčenlivosti, její ředitel o to žádá. To ale musí udělat sám majitel LevnéhoElektra. Udělá to?! Jistě ano, jestli nemá co skrývat. Taky ho přece zajímá, co se stalo, na základě čeho mu Finanční správa obstavila účty. Následně se jistě všechno vysvětlí a já si pak s pánem milerád sednu a popovídám," vysvětlil Babiš na sociální síti.

Sama Finanční správa na svém webu opakovaně veřejně vyzvala jednatele firmy Elektra PV, aby ji zprostil mlčenlivosti. "Finanční správa po mediálním útoku představitelů firmy Elektra PV v minulém týdnu tento daňový subjekt veřejně vyzvala, aby ji v zájmu férové diskuze zprostil mlčenlivosti, kterou je ze zákona vázána. Bez zproštění mlčenlivosti se totiž Finanční správa nemůže podrobně a kvalifikovaně vyjádřit ke konkrétnímu naznačovanému případu, tedy závažnému obvinění, které má za cíl zdiskreditovat a zpochybnit činnost správce daně," vysvětlila.

"Vyjadřujeme politování, že na místo přijetí zodpovědnosti za svá závažná tvrzení a umožnění Finanční správě, aby se bránila, naopak majitel firmy Petr Václav nadále pokračuje v bezprecedentním mediálním útoku. Takže zatímco Finanční správa musí s ohledem na mlčenlivost snášet hrubá obvinění, druhá strana může doslova chrlit jedno obvinění za druhým, aniž by bylo možné tento monolog proměnit v dialog a umožnit veřejnosti udělat si objektivní obrázek o skutečné situaci," píše dále na webu.

Finanční správa si podle svého vyjádření klade otázku, z jakého důvodu jí není ze strany představitelů společnosti umožněno osvětlit v kauze svůj postup a vyvrátit veškeré pochybnosti a zpřístupnit veřejnosti všechny podrobnosti případu. "Vyzýváme proto opakovaně jednatele společnosti, aby u místně příslušného správce daně zprostil Finanční správu v potřebném rozsahu mlčenlivosti. Na veřejnost a novináře sledující tuto kauzu apelujeme, aby její vývoj i jednání představitelů Elektra PV pozorně sledovali a nepodléhali dojmům, které se tato firma snaží – vědoma si nerovnosti tohoto boje – vyvolat," píše na webu Finanční správa.

Témata:  Finanční správa České republiky (FÚ) Andrej Babiš

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy