Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

I Německo doplatilo na brexit. MMF zhoršil výhled na růst ekonomiky

Christine Lagardeová, šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Jean-Claude Juncker
Christine Lagardeová, šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Jean-Claude Juncker
Foto: European Union

Berlín - Na brexit patrně doplatí Německo. Mezinárodní měnový fond (MMF) plánuje v příštích týdnech zhoršit výhled růstu tamní ekonomiky. S propadem už počítá německý hospodářský institut DIW.

Británie je důležitým obchodním partnerem Německa. Významné změny v ekonomických vztazích mezi oběma zeměmi budou mít dopad na Německo.

"Nyní nebude určitou dobu jasné, jak nové vztahy mezi zeměmi budou vypadat, a nejistota poškozuje vyhlídky růstu," sdělila asistentka ředitele oddělení MMF pro Evropu Enrica Detragiacheová.

V posledním hodnocení dokončeném před britským hlasováním o odchodu z EU MMF mírně zvýšil svůj vzhled růstu Německa na letošní rok na 1,7 procenta z předchozích 1,5 procenta. Na příští rok však výhled snížil na 1,5 procenta z 1,6 procenta.

MMF také vyzval německou vládu, aby zavedla strukturální reformy, které by jí pomohly vyřešit narůstající problémy rychle stárnoucí populace, jako je nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Německá vláda by měla přijít s více pobídkami pro ženy.

Německý hospodářský institut DIW již uvedl, že brexit zřejmě sníží německý vývoz a ekonomický růst v příštím roce až o půl procentního bodu.

Témata:  Mezinárodní měnový fond (MMF) Německo Brexit

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy