Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ekonomická situace ve světě je špatná. Před summitem G20 stojí nelehký úkol

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Šanghaj - Hospodářská situace ve světě je neutěšená a největší ekonomiky musí ukázat cestu k posílení ekonomického růstu. Řekl to dnes čínský ministr obchodu Kao Chu-čcheng.

"Globální obchod slábne, mezinárodní investice se ještě nevrátily na úrovně před finanční krizí (z konce minulého desetiletí)," citovala ministra agentura Reuters.

"V této situaci čeká mezinárodní společenství od G20 vůdčí roli při řešení nejvýznamnějších problémů, před nimiž stojíme, a impulz pro oživení a růst," řekl Kao.

Mezinárodní měnový fond v dubnu snížil předpověď globálního ekonomického růstu pro letošní rok na 3,2 procenta ze 3,4 procenta a zhoršil výhled počtvrté za jeden rok.

Fond zřejmě v příští prognóze svůj výhled znovu sníží. Světová obchodní organizace (WTO) očekává, že letošek bude pátým rokem za sebou, kdy růst světového obchodu zůstane pod třemi procenty.

Témata:  ekonomika Summit G20 Čína

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy