Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co je smlouva TTIP? Podle průzkumu to neví více jak polovina Čechů

Dohoda o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství
Dohoda o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství
Foto: Pixabay

Praha - V rámci červnového šetření položilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) sadu otázek týkajících se smlouvy o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP). Konkrétně se dotázaní vyjadřovali k tomu, zda o této smlouvě vůbec slyšeli a vědí, čeho se týká. Dále potom hodnotili do jaké míry se o informace týkající TTIP zajímají.

Více než polovina (56 %) české veřejnosti tvrdí, že o smlouvě TTIP doposud neslyšela. Naopak 44 % dotázaných udává, že o smlouvě slyšelo, přičemž zhruba čtvrtina (24 %) dotázaných o smlouvě slyšela, nicméně neví, čeho se týká. Méně než pětina pak o existenci smlouvy TTIP slyšela a zároveň i zhruba ví, čeho se týká. Minimum české veřejnosti (2 %) pak o smlouvě slyšelo a zároveň ví dobře čeho se týká.

Porovnání s výsledky z minulých šetření ukazuje, že současné rozložení povědomí o smlouvě TTIP je srovnatelné s výsledky z předešlého výzkumu z listopadu 2015 a zároveň se výrazněji neodlišují od června předešlého roku, kdy byla tato otázka v rámci výzkumů CVVM pokládána poprvé. "Lze tedy shrnout, že celkové povědomí o smlouvě TTIP se za poslední rok významněji nezměnilo," uvedl soc.cas.cz.

Pokud se podíváme na další charakteristiky respondentů, zjistíme, že informovanost o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství stoupá se stoupajícím vzděláním a se vzestupnou deklarovanou životní úrovní. Respondenti se dále odlišují i na základě věku, kdy nejméně informovanou skupinou jsou lidé ve věku 15 až 19 let. Obecně mají o TTIP vyšší povědomí muži než ženy, což silně koreluje i s obecným zájmem o politiku. Z hlediska ekonomické aktivity mají významněji méně povědomí o této smlouvě ekonomicky neaktivní občané jako nezaměstnaní, studenti či nepracující důchodci.

Vyšší informovanost o smlouvě TTIP deklarují častěji podnikatelé, vyšší odborní zaměstnanci, vysoce kvalifikovaní odborní nebo vedoucí pracovníci a nižšími odbornými pracovníci. Pokud jde o politickou orientaci respondentů, vyšší povědomí o TTIP uvádí ti, kteří se na škále politické orientace, zařazují k pravici. Zároveň z dat vyplývá, že ti, kteří se o tuto smlouvu zajímají, logicky vědí, o její existenci, a mají dobrou představu o tom, čeho se týká.

O informace související se smlouvou TTIP se v současnosti zajímá necelá pětina (17 %) české veřejnosti, z toho 3 % dotázaných se o TTIP „rozhodně zajímají" a 14 % tato smlouva „spíše zajímá". Naopak 80 % občanů se, dle svého vyjádření, o informace týkající se volného obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy nezajímá. Vysoké zastoupení těch, kteří se o situaci nezajímají, lze částečně vysvětlit i tím, že je v české veřejnosti velký počet lidí, kteří o této smlouvě doposud neslyšeli.

Zájem o Transatlantické obchodní a investiční partnerství mezi EU a USA stoupá se stoupající životní úrovní a se stoupajícím dosaženým vzděláním dotázaného. Z hlediska věku se o TTIP nejméně zajímají mladí lidé ve věkové kategorii 15 až 19 let. Větší zájem o informace spojené s TTIP vyjadřují muži než ženy.

Témata:  TTIP průzkumy Češi

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy