reklama

Odhad růstu italské ekonomiky pro letošní rok fond pod vlivem nejistot spojených s brexitem snížil těsně pod jedno procento z dosavadní prognózy 1,1 procenta.

Výhled pro příští rok MMF Itálii zhoršil na zhruba jedno procento z jarního odhadu 1,25 procenta. Zpráva podle britské BBC konstatovala, že v polovině příštího desetiletí, kdy by Itálie mohla nejdříve dohnat ztráty utrpěné za krize, bude ekonomický výkon okolních zemí už 25-25 procent nad rokem 2008.

Třetí největší ekonomika eurozóny zažívá zejména vleklou krizi bankovního sektoru. Trpí také chronicky vysokým státním dluhem, který je při zhruba 133 procentech hrubého domácího produktu druhý nejvyšší v eurozóně po Řecku.

Italské banky se dostaly pod tlak kvůli dlouhodobě slabé domácí ekonomice. Firemní dlužníci se kvůli tomu dostávají do potíží a jejich schopnost splácet dluhy klesá. Italské banky tak tíží obří břemeno nesplácených úvěrů a budou zřejmě potřebovat významné kapitálové injekce. To ale komplikuje fakt, že jejich akcie se letos propadly o zhruba 50 procent, uvedl fond.