Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Potvrzeno: Česko dostane zpět naftu z německých skladů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Po mnohahodinovém jednání v Mnichově se Česko dohodlo na vrácení zásob nafty ze skladů zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe.

S insolvenčním správcem Mirko Möllenem se Česko přelo o vlastnictví zhruba 80 milionů litrů nafty, které si do skladu v Kraillingu v minulosti uložila Správa státních hmotných rezerv (SSHR), od vyhlášení insolvence firmy v prosinci 2014. Möllen v polovině února umožnil Česku naftu ze skladu odvézt, nepotvrdil ale SSHR vlastnické právo k naftě.

Dohodu v Mnichově uzavřeli zástupci SSHR, insolvenční správce firmy a nový majitel skladu. Areál společnosti Viktoriagruppe, kde je česká nafta za zhruba 1,2 miliardy korun uskladněna, získá německá firma Krailling Oils Development majetkově propojená s firmou Fau z Přerova.

Společnost Fau byla založena v roce 1993 a je vlastníkem a provozovatelem daňového skladu v Přerově. Zabývá se zejména nákupem, výrobou, skladováním a prodejem ropných produktů s hlavním zaměřením na motorovou naftu a automobilový benzin. Roční obrat firmy činí přes 6,5 miliardy korun.

"Dohoda byla podepsána. Zajišťuje nám, že nový majitel skladu by měl být schopen rychle, do dvou měsíců, opravit vlečku a my bychom pak mohli začít naftu odvážet," řekl dnes mluvčí SSHR Jakub Linka. Česko by mohlo naftu dostat do půl roku, uvedla Česká televize.

"Nejsou samozřejmě ještě odstraněny všechny překážky, je třeba ještě opravit železniční vlečku, tak aby bylo možné naftu odvézt, a pak bude potřeba provést vyskladnění. Doufejme, že dohoda vytváří předpoklady pro to, aby se problém vyřešil," uvedl premiér Bohuslav Sobotka na dnešním setkání s novináři v Jirkově na Chomutovsku. Situace je podle něj poučením, že do budoucna je důležité, aby významné státní rezervy byly skladovány výhradně v tuzemsku.

Témata:  Správa státních hmotných rezerv pohonné hmoty benzinky

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy