Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dopad brexitu na Evropu: Riziko pomalejšího růstu roste

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Nebezpečí pomalejšího hospodářského růstu ve střední a východní Evropě se po rozhodnutí Britů opustit Evropskou unii začalo zvyšovat.

Uvedla to dnes mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's (S&P). Podstatnější podle ní ovšem je, že rozhodnutí o takzvaném brexitu zde může zvýšit politickou nejistotu na několik frontách.

"Poté, co se voliči v Británii v nezávazném konzultativním referendu z 23. června rozhodli opustit Evropskou unii, se S&P Global Ratings domnívá, že riziko zpomalení růstu se napříč regionem střední a východní Evropy začalo zvyšovat," uvedla podle agentury Reuters společnost v nejnovější zprávě.

"Země Visegrádu (ČR, Maďarsko, Polsko a Slovensko), ale také země jihovýchodní Evropy jako Bulharsko, Chorvatsko a Rumunsko mohou mít obavy z většího vlivu zemí eurozóny, především Francie a Německa, což by dále komplikovalo politické rozhodování v rámci EU," stojí také ve zprávě.

Témata:  Brexit ratingy od agentur ekonomika

Aktuálně se děje

2. května 2024 21:51

NATO je znepokojeno. Rusko provádí hybridní operace v členských zemích bloku

NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na území členských států aliance, stojí ve čtvrtečním prohlášení. Konkrétně jmenována byla i Česká republika.  

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy