Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ovlivní brexit TTIP? Analytik má dobré zprávy

EU
EU
Foto: Pixabay

Brusel - Odchod Británie z Evropské unie neovlivní zájem Spojených států vyjednat s unií dohodu o volném obchodu známou jako Transatlantické investiční a obchodní partnerství (TTIP). Novinářům to řekl analytik Jacques Pelkmans ze Střediska pro výzkum evropské politiky (CEPS).

Pelkmans připomněl, že představitelé EU i USA již dříve deklarovali, že přinejmenším detailní koncept smlouvy by chtěli mít hotový do konce mandátu amerického prezidenta Baracka Obamy, který Bílý dům opustí příští rok v lednu.

"A v té době nebude v žádném případě brexit dokonanou věcí," řekl novinářům bývalý poradce Evropské komise či Světové banky.

Británie by tak v okamžiku finálních jednání o svém odchodu z EU mohla být smlouvou TTIP již vázána, podobně jako řadou dalších dříve uzavřených obchodních smluv unie.

Američané však podle Pelkmanse neukončí vyjednávání ani v případě, že by se protáhla a Británie už u nich chyběla. "Spojené státy byly proti brexitu, ale určitě dokážou strávit to, že by vyjednávaly s menší EU," řekl.

V ohrožení by smlouva neměla být ani kvůli tomu, že se nestihne dokončit před prezidentskými volbami v USA, míní Pelkmans. Kandidátka demokratů Hillary Clintonová nyní kritizuje hlavně tzv. Transpacifické partnerství (TPP), což je dohoda, která má uvolnit obchod a stanovit standardy mezi státy tichomořského regionu.

Témata:  TTIP USA EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy