Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude mít TTIP dopady na českou ekonomiku? Institutuce má nové výsledky

Dohoda o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství
Dohoda o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství
Foto: Pixabay

Washington/Praha - Ze studie Světového obchodního institutu (WTI) vyplývá, že by hrubý domácí produkt v Česku díky uzavření smlouvy nazývané Transatlantické investiční a obchodní partnerství (TTIP) vzrostl o 0,1 procenta. Dopady dohody na Slovensko by byly ještě výraznější.

Spotřebitelské ceny v ČR by podle odhadů WTI poklesly průměrně o 0,1 procenta. Nejvýraznější by byla změna u motorových vozidel, kde institut odhaduje snížení o 0,9 procenta. U dopravních zařízení by se jednalo o 0,6 procenta a o dvě desetiny procentního bodu menší pokles očekává studie u chemických a farmaceutických výrobků.

Výrazněji než v ČR by se podle studie dohoda TTIP projevila v praxi na Slovensku, kde výzkum očekává růst hrubého domácího produktu o 0,5 procenta a příliv investic. V ČR má naopak investic ubýt o 0,2 procenta.

"Obecně jsme došli k tomu, že ve 27 z 28 členských států budou dopady pozitivní, pouze na Maltě vyšel negativní výsledek," řekl Nicholas Hodac z Americké obchodní komory při EU.

Rozhovory o smlouvě TTIP trvají tři roky, minulý týden se v Bruselu uskutečnilo 14. vyjednávací kolo. Dohoda by měla odstranit většinu bariér v obchodování mezi EU a USA a vytvořit největší zónu volného obchodu na světě. Ministerstvo průmyslu a obchodu očekává v případě podpisu TTIP v Česku pozitivní dopad na HDP, zaměstnanost i obchodní bilanci.

Cílem Spojených států je i nadále ještě letos uzavřít TTIP, řekl včera v Bruselu americký ministr zahraničí John Kerry, který jednal se svými protějšky z unijních zemí. "Významný trh" mezi USA a EU, který by dohodou vznikl, by měl mít podle Kerryho schopnost působit jako jistý polštář a změkčovat negativní dopady brexitu. Podpořit by naopak měl libovolné nové uspořádání, které si mezi sebou v budoucnu Londýn a unie vyjednají.

Kerry zopakoval sdělení, které Evropě na nedávném summitu NATO ve Varšavě jednoznačně řekl americký prezident Barrack Obama, tedy, že Evropa se může na svého amerického spojence nadále plně spoléhat. Se smlouvou TTIP se podle Kerryho v současnosti pojí "určitá mytologie". Je prý proto prací diplomatů zajistit dostatečnou informovanost lidí o faktech, která s ní souvisejí.

Témata:  TTIP Česká republika ekonomika

Aktuálně se děje

16. května 2024 11:55

Biden se s Trumpem utká ve dvou prezidentských debatách

Americký prezident Joe Biden a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových volbách Donald Trump se utkají ve dvou televizních debatách. Biden na ně vyzval Trumpa ve středu a on tuto výzvu okamžitě přijal. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační foto

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu opět vzrostly

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.