Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Restaurace v průběhu Vánoc utržily o devět procent méně než v roce 2019

Restaurace, ilustrační foto
Restaurace, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Restaurace od Štědrého dne do Silvestra utržily podle analýzy společnosti Storyous, která dodává do restaurací technologie a pokladní systémy, v průměru o devět procent méně než v předkrizovém roce 2019. Návštěvnost gastronomických podniků byla proti roku 2019 nižší přibližně o 26 procent. Výsledky analýzy Storyous má ČTK k dispozici.

V průběhu Vánoc zavřelo asi o deset procent více restauratérů než obvykle, protože se jim vzhledem k vládním protiepidemickým opatřením provoz nevyplatil. Útrata na účtenku v tomto období vzrostla, a to v průměru o 23 procent. Neznamená to ale, že by si lidé dopřávali nutně více. Důvodem je spíše zdražení kvůli rostoucím cenám energií, potravin či dodavatelských služeb, plyne z analýzy.

Pro restaurace v době od Štědrého dne do Silvestra byl nejslabší 25. prosinec. Do stravovacích zařízení přišlo v průměru o 54 procent méně lidí než ve stejný den v roce 2019. Průměrné tržby byly nižší o 35 procent, útrata na účtenku ovšem vzrostla o 43 procent.

Nejúspěšnějším dnem ve sledovaném období byl Silvestr, kdy byla návštěvnost proti roku 2019 nižší o 12 procent. Restauratéři utržili v průměru o osm procent více a útrata na účtenku byla vyšší v porovnání s rokem 2019 o 23 procent.

Největší propad ve srovnání s předkrizovým rokem sledovali od 24. do 31. prosince restauratéři v Praze. Návštěvnost měli nižší o 40 procent, tržby jim spadly o 22 procent. V hlavním městě stále chybějí zahraniční turisté, navíc mnoho Pražanů konec roku tráví mimo metropoli, uvedla Jana Kohoutová za společnost SaltPay, která je dodavatelem pokladního systému Storyous. Vyšší návštěvnost i tržby mezi Štědrým dnem a Silvestrem měly v porovnání s rokem 2019 gastronomické podniky v Jihomoravském kraji. Přišlo do nich v průměru o tři procenta více lidí, tržby byly vyšší o šest procent. Nárůst zaznamenali i restauratéři v Olomouckém kraji, kde návštěvnosti i tržby vzrostly o tři procenta proti roku 2019.

V případě vánočních večírků se podle Kohoutové nevyplnily nejhorší scénáře propadu návštěvnosti o 50 procent. "Do restaurací v průběhu prosince během pátků, tedy tehdy, kdy se vánočních večírků koná nejvíce, přišlo v průměru o 20 procent hostů méně, průměrné tržby poklesly oproti roku 2019 zhruba o čtyři procenta," řekla.

V restauracích se mohou posadit jen lidé, kteří se prokážou dokladem o dokončeném očkování nebo prodělání nemoci covid-19 v posledním půl roce. Vzhledem k nouzovému stavu, který platil do 25. prosince, musela stravovací zařízení zavírat ve 22:00. Poté už omezení otevírací doby neplatilo. Vláda ovšem mezi 29. prosincem a 2. lednem nařídila, že u stolu mohou sedět nejvýše čtyři lidé. Do té doby platil limit šesti hostů u stolu s výjimkou členů jedné domácnosti. Stejná hranice je nyní znovu v účinnosti.

Předloni musely být na konci roku restaurace kvůli šíření koronavirové nákazy zavřené, prodávat občerstvení mohly jen přes výdejní okna nebo rozvoz.

 

Témata:  restaurace

Související

Aktuálně se děje

10:29

Veronika Žilková naletěla. Podvodníci ji připravili o spoustu peněz

Nejrůznějších podvodů, které cílí na důvěřivce, je v současnosti opravdu mnoho. Pokud lidé naletí, je jim většinou trapně a málokdo přizná, co se mu přihodilo. Veronika Žilková se ale rozhodla přiznat, že podvodníkům skočila na lep, když si dělala obavy o svou dceru Kordulu. 

Zdroj: Ludmila Plachá

Další zprávy

Finanční stres může dolehnout na kohokoliv. Je možné se mu vyhnout?

Finanční stres může dolehnout na kohokoliv. Je možné se mu vyhnout?

Většina lidí se čas od času stresuje kvůli penězům. Přijde situace, kdy máte vyšší než obvyklé výdaje, v zaměstnání dostanete nižší odměny nebo máte poníženou mzdu kvůli nemoci. O finančním stresu se mluví ve chvíli, kdy narušuje váš každodenní život. Kvůli strachu o peníze se nemůžete soustředit na jiné oblasti života a užívat si drobné i větší radosti. Jak nad finančním stresem vyzrajete?