Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Restaurace v průběhu Vánoc utržily o devět procent méně než v roce 2019

Restaurace, ilustrační foto
Restaurace, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Restaurace od Štědrého dne do Silvestra utržily podle analýzy společnosti Storyous, která dodává do restaurací technologie a pokladní systémy, v průměru o devět procent méně než v předkrizovém roce 2019. Návštěvnost gastronomických podniků byla proti roku 2019 nižší přibližně o 26 procent. Výsledky analýzy Storyous má ČTK k dispozici.

V průběhu Vánoc zavřelo asi o deset procent více restauratérů než obvykle, protože se jim vzhledem k vládním protiepidemickým opatřením provoz nevyplatil. Útrata na účtenku v tomto období vzrostla, a to v průměru o 23 procent. Neznamená to ale, že by si lidé dopřávali nutně více. Důvodem je spíše zdražení kvůli rostoucím cenám energií, potravin či dodavatelských služeb, plyne z analýzy.

Pro restaurace v době od Štědrého dne do Silvestra byl nejslabší 25. prosinec. Do stravovacích zařízení přišlo v průměru o 54 procent méně lidí než ve stejný den v roce 2019. Průměrné tržby byly nižší o 35 procent, útrata na účtenku ovšem vzrostla o 43 procent.

Nejúspěšnějším dnem ve sledovaném období byl Silvestr, kdy byla návštěvnost proti roku 2019 nižší o 12 procent. Restauratéři utržili v průměru o osm procent více a útrata na účtenku byla vyšší v porovnání s rokem 2019 o 23 procent.

Největší propad ve srovnání s předkrizovým rokem sledovali od 24. do 31. prosince restauratéři v Praze. Návštěvnost měli nižší o 40 procent, tržby jim spadly o 22 procent. V hlavním městě stále chybějí zahraniční turisté, navíc mnoho Pražanů konec roku tráví mimo metropoli, uvedla Jana Kohoutová za společnost SaltPay, která je dodavatelem pokladního systému Storyous. Vyšší návštěvnost i tržby mezi Štědrým dnem a Silvestrem měly v porovnání s rokem 2019 gastronomické podniky v Jihomoravském kraji. Přišlo do nich v průměru o tři procenta více lidí, tržby byly vyšší o šest procent. Nárůst zaznamenali i restauratéři v Olomouckém kraji, kde návštěvnosti i tržby vzrostly o tři procenta proti roku 2019.

V případě vánočních večírků se podle Kohoutové nevyplnily nejhorší scénáře propadu návštěvnosti o 50 procent. "Do restaurací v průběhu prosince během pátků, tedy tehdy, kdy se vánočních večírků koná nejvíce, přišlo v průměru o 20 procent hostů méně, průměrné tržby poklesly oproti roku 2019 zhruba o čtyři procenta," řekla.

V restauracích se mohou posadit jen lidé, kteří se prokážou dokladem o dokončeném očkování nebo prodělání nemoci covid-19 v posledním půl roce. Vzhledem k nouzovému stavu, který platil do 25. prosince, musela stravovací zařízení zavírat ve 22:00. Poté už omezení otevírací doby neplatilo. Vláda ovšem mezi 29. prosincem a 2. lednem nařídila, že u stolu mohou sedět nejvýše čtyři lidé. Do té doby platil limit šesti hostů u stolu s výjimkou členů jedné domácnosti. Stejná hranice je nyní znovu v účinnosti.

Předloni musely být na konci roku restaurace kvůli šíření koronavirové nákazy zavřené, prodávat občerstvení mohly jen přes výdejní okna nebo rozvoz.

 

Témata:  restaurace

Související

Aktuálně se děje

18. října 2025 21:01

18. října 2025 17:02

Konvičková promluvila o kruté prognóze. Proč je její nemoc tak obtížně léčitelná?

Zpěvačka Markéta Konvičková, kterou si veřejnost pamatuje jako mladou dívku ze soutěže SuperStar, už šest let svádí boj se vzácným onkologickým onemocněním. Následky léčby a nemoci se viditelně projevují, způsobují hubnutí a nepřirozené tmavnutí pokožky. Onemocnění zpěvačku doslova proměňuje před očima.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jak Aliance pro cloudovou bezpečnost nastavuje standardy, které chrání vaše cloudové technologie

Jak Aliance pro cloudovou bezpečnost nastavuje standardy, které chrání vaše cloudové technologie

Když se řekne cloud, většina z nás si vybaví rychlost, flexibilitu a neomezený prostor. Ale přemýšleli jste někdy nad tím, kdo vlastně přináší doporučení a osvědčené postupy, aby tento prostor nebyl „divokým západem“ digitálního světa? V době, kdy se do cloudu přesouvají i kritické služby státu a zdravotnictví, už nejde jen o pohodlí, ale i o otázku bezpečnosti a důvěry. A právě proto vznikla mezinárodní komunita odborníků – Aliance pro cloudovou bezpečnost (CSA). Jejím cílem je sjednocovat standardy a sdílet know-how napříč trhem. V článku se podíváme, co dělá a proč její práce může zajímat i vás.