Vláda musí podle Hospodářské komory (HK) nejpozději v pátek jasně uvést pravidla pro otevření restauračních zahrádek. Měla by také připravit plán pro podzim s pandemií koronaviru. Podnikatelé se podle komory chtějí vyhnout riziku opětovného uzavření, zároveň odmítají, aby jim za případné zhoršení epidemické situace byla přičítána odpovědnost.
Novinářům to dnes řekl prezident HK Vladimír Dlouhý. Premiér Andrej Babiš (ANO) oznámil, že vláda v pátek podmínky pro otevření zahrádek zpřesní.
Provozovatelé stravovacích provozů musejí mít podle Dlouhého neodkladně jasno v tom, zda budou muset od pondělí kontrolovat doklady hostů o negativních testech na koronavirus či očkování, k čemuž potřebují ale detailní informace, nebo bude stačit vývěska, že za vládou nastavená pravidla se bude zodpovídat zákazník.
Komora podle Dlouhého nikdy neříkala, že vstup do provozoven služeb, hotelů nebo restaurací má být podmíněn testem či očkováním. Pravidla podle něj určuje stát. HK se snažila najít technologické řešení. Vyvinula proto mobilní aplikaci, ve které by lidé našli podniky, které se zavázaly k dodržování nastavených pravidel, zároveň by jejím prostřednictvím prokázali svou bezinfekčnost. Potřebné pro její plošné využití bylo zapojení státu. Podle viceprezidenta HK Zdeňka Zajíčka se tak nestalo a aplikaci nyní komora uloží "do šuplíku".
"Musíme některé okamžiky předvídat a být na ně připraveni. My jsme chtěli být připraveni," řekl Zajíček. Je podle něj velkým překvapením, že po více než roce s pandemií neexistuje dostatečný legislativní rámec pro fungování a vymáhání některých opatření.
Komora podle Dlouhého vnímá velkou nekonzistenci postupu státu v uvolňování protiepidemických nařízení a prohlášení vládních představitelů. Naposledy u otevření zahrádek restaurací stát podle něj znovu projevil neznalost v tom, co může po podnikatelích a jejich zákaznících vyžadovat.
Vláda v pondělí ohlásila, že od 17. května se budou moci otevřít venkovní prostory stravovacích podniků. Vstup na ně bude restauratér moci povolit ale jen lidem testovaným, očkovaným nebo s protilátkami. Podnikatelé tuto podmínku kritizovali, tvrdí, že nemají pro vymáhání takového dokladu, případně pro vykázání hosta z podniku, oporu v zákonu.
S hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou se podle Luboše Kastnera z Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR ve středu podařilo dojednat kompromis. V podnicích by mělo stačit vyvěsit sdělení, že budou obslouženi jen hosté, kteří splňují podmínky nařízené ministerstvem zdravotnictví. Úřad zatím nepotvrdil, že na tuto dohodu přistoupí.
Témata: restaurace, hospodářská komora
Související
5. července 2023 21:05
11. května 2023 17:51
11. března 2023 16:19
2. listopadu 2022 9:07
15. září 2022 13:11
6. července 2022 20:53