Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Restauratér: Nejdůležitější je nyní zajistit bezpečný provoz

Restaurace
Restaurace
Foto: Pixabay

Pro gastronomii je dobrá zpráva, že vláda obnovu provozu umožní od čtvrtka. Nejdůležitější nyní je maximálně zajistit bezpečný a zodpovědný provoz, aby se stupeň rizika protepidemického systému (PES) opětovně nezvrátil na vyšší úroveň. Restauratéři by se proto měli vyvarovat excesů proti opatření. ČTK to dnes řekl Luboš Kastner, garant projektu Moje restaurace Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR a spolumajitel skupiny Hospodska.cz.

Provozovatelé stravovacích podniků by podle Kastnera měli i přes projekt bezpecnarestaurace.cz přispět k tomu, aby se ekonomika nemusela znovu zavírat. Vláda dnes schválila, že od čtvrtka se mohou restaurace otevřít. Fungovat budou smět mezi 06:00 a 22:00, naplnit budou moci maximálně polovinu kapacity. Obsluhovat bude možné jen usazené hosty, u stolu budou moci sedět nejvýše čtyři hosté.

"Uvítáme, pokud nás tým ministerstva zdravotnictví vtáhne do aktivnější diskuse o detailech opatření v rámci jednotlivých přechodových fází systému PES," dodal Kastner.

Například restaurace Šeberák v pražských Kunraticích tento týden otevřela navzdory platnému zákazu kvůli pandemii koronaviru. Majitel podniku chtěl vyjádřit nesouhlas s podle něj chybným postojem vlády vůči podnikatelům. Policie musela také zasahovat v noci na sobotu v centru Prahy v klubu, který nedbal na vládní nařízení a uspořádal party.

Pro veřejnost se z nařízení vlády v boji proti koronaviru musely gastronomické podniky uzavřít 14. října. Zatím mohou občerstvení prodávat jen přes výdejní okénka, a to do 23:00, kdy začíná zákaz vycházení.

Témata:  restaurace koronavirus (coronavirus) COVID-19 ekonomika

Související

Aktuálně se děje

3. července 2025 20:01

Co dává světu Česko? Učí ho pít pivo, píše prestižní server

Už šest let Česká republika tiše rozjíždí vlastní formu "pivní diplomacie" – státní program, který si klade za cíl šířit českou pivní kulturu do světa tím nejpříjemnějším způsobem: přímou zkušeností se zlatavým mokem. Každý rok zve zahraniční sládky z USA, Kanady a nově i Austrálie, aby strávili několik dní v českých pivovarech, na chmelnicích, v hospodách i v kurzech čepování, píše BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Vláda, ilustrační fotografie.

Komentář

Česko hospodaří nejlépe za šest let, roli hraje několik faktorů. Příští rok to bude jiné

Vládě se v červnu podařilo přebytkovým hospodařením snížit letošní kumulovaný deficit státního rozpočtu, který tak v polovině roku činil 152,4 miliardy korun, o takřka dvacet miliard méně než koncem května. Oproti loňskému konci června je nynější deficit o 26,2 miliardy korun nižší. To svědčí o pozvolně pokračujícím ozdravování veřejných financí. Naposledy byl červnový deficit státního rozpočtu nižší roku 2019, tedy před propuknutím covidové pandemie.