Pro gastronomii je dobrá zpráva, že vláda obnovu provozu umožní od čtvrtka. Nejdůležitější nyní je maximálně zajistit bezpečný a zodpovědný provoz, aby se stupeň rizika protepidemického systému (PES) opětovně nezvrátil na vyšší úroveň. Restauratéři by se proto měli vyvarovat excesů proti opatření. ČTK to dnes řekl Luboš Kastner, garant projektu Moje restaurace Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR a spolumajitel skupiny Hospodska.cz.
Provozovatelé stravovacích podniků by podle Kastnera měli i přes projekt bezpecnarestaurace.cz přispět k tomu, aby se ekonomika nemusela znovu zavírat. Vláda dnes schválila, že od čtvrtka se mohou restaurace otevřít. Fungovat budou smět mezi 06:00 a 22:00, naplnit budou moci maximálně polovinu kapacity. Obsluhovat bude možné jen usazené hosty, u stolu budou moci sedět nejvýše čtyři hosté.
"Uvítáme, pokud nás tým ministerstva zdravotnictví vtáhne do aktivnější diskuse o detailech opatření v rámci jednotlivých přechodových fází systému PES," dodal Kastner.
Například restaurace Šeberák v pražských Kunraticích tento týden otevřela navzdory platnému zákazu kvůli pandemii koronaviru. Majitel podniku chtěl vyjádřit nesouhlas s podle něj chybným postojem vlády vůči podnikatelům. Policie musela také zasahovat v noci na sobotu v centru Prahy v klubu, který nedbal na vládní nařízení a uspořádal party.
Pro veřejnost se z nařízení vlády v boji proti koronaviru musely gastronomické podniky uzavřít 14. října. Zatím mohou občerstvení prodávat jen přes výdejní okénka, a to do 23:00, kdy začíná zákaz vycházení.
Témata: restaurace, koronavirus (coronavirus) COVID-19, ekonomika
Související
5. července 2023 21:05
11. května 2023 17:51
11. března 2023 16:19
2. listopadu 2022 9:07
15. září 2022 13:11
6. července 2022 20:53