Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tržby restaurací v prvním kvartálu meziročně vzrostly zhruba o polovinu

Restaurace, ilustrační foto
Restaurace, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Restaurace si v prvním čtvrtletí letošního roku podle údajů společnosti SaltPay na tržbách polepšily zhruba o polovinu. Loni ovšem ve stejném období mohly stravovací provozy prodávat občerstvení pouze přes výdejní okna či rozvoz. Tržby proti prvním třem měsícům předcovidového roku 2019 byly letos vyšší o osm procent.

K růstu tržeb však přispěla vysoká inflace, návštěvnost restaurací byla totiž ve srovnání s dobou před pandemií asi o 16 procent nižší. Vyplývá to z analýzy firmy SaltPay, která vytváří restaurační systém Storyous. Výsledky studie má ČTK k dispozici.

Zimní měsíce jsou pro restauratéry podle mluvčí společnosti SaltPay Jany Kohoutové tradičně nejslabší. Nejnižší tržby i návštěvnost zaznamenali gastronomové v lednu, zlepšení přinesla polovina února a valentýnský víkend. "Nejvyšší dosavadní tržby letošního roku restaurace prozatím utržily o víkendu 25. až 27. března, kdy do nich přišlo zároveň nejvíce zákazníků od začátku roku. Počet hostů byl téměř o 20 procent vyšší, než kolik činila průměrná návštěvnost za letošní březen," řekla Kohoutová.

SaltPay dodává platební zařízení také do maloobchodu a služeb. Z dat firmy vyplývá, že zatímco po invazi ruských vojsk na Ukrajinu na konci února do prodejen a služeb přišlo mezitýdenně o 47 procent zákazníků méně a tržby klesly o 45 procent, stravovací podniky žádný výkyv neevidovaly.

Gastronomie zažívá po dlouhých uzávěrách kvůli pandemii oživení také podle restauratéra a garanta projektu Moje restaurace Asociace malých a středních podniků a živnostníků Luboše Kastnera. "Tržby se vyvíjejí dobře, i když rostou náklady, což nám radost nedělá," uvedl. Doplnil, že lidé ale přicházejí a i pro zvýšení cen mají pochopení. Restaurace, které jen zdražily a nenabízejí nic navíc, mohou však podle Kastnera hlásit propad. Není to ale případ podniků, které připojily i nějaký gastronomický zážitek, uvedl dále. Restaurace evidují také návrat firemních akcí, zájem je podle Kastnera na úrovni roku 2019, v některých případech i vyšší.

Inflace v lednu podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) dosáhla 9,9 procenta, v únoru vzrostla na 11,1 procenta. Stoupala i v březnu, a to na 12,7 procenta, kdy byla nejvyšší od května 1998. Výrazně rostou ceny elektřiny, plynu, ale třeba také potravin.

Témata:  restaurace

Související

Aktuálně se děje

21. října 2025 9:51

Štístko a Poupěnka rozšíří vlastní publikum. Těší se na miminko

Populární dvojice Štístko a Poupěnka, která zpívá dětem, se sama postará o rozšíření svého publika. O víkendu totiž oznámila skvělou zprávu. Barbora Waschingerová je těhotná.

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy

Jak Aliance pro cloudovou bezpečnost nastavuje standardy, které chrání vaše cloudové technologie

Jak Aliance pro cloudovou bezpečnost nastavuje standardy, které chrání vaše cloudové technologie

Když se řekne cloud, většina z nás si vybaví rychlost, flexibilitu a neomezený prostor. Ale přemýšleli jste někdy nad tím, kdo vlastně přináší doporučení a osvědčené postupy, aby tento prostor nebyl „divokým západem“ digitálního světa? V době, kdy se do cloudu přesouvají i kritické služby státu a zdravotnictví, už nejde jen o pohodlí, ale i o otázku bezpečnosti a důvěry. A právě proto vznikla mezinárodní komunita odborníků – Aliance pro cloudovou bezpečnost (CSA). Jejím cílem je sjednocovat standardy a sdílet know-how napříč trhem. V článku se podíváme, co dělá a proč její práce může zajímat i vás.