Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku skončilo za poslední tři roky 12 procent vesnických hospod

Restaurace, ilustrační foto
Restaurace, ilustrační foto
Foto: Pixabay

V obcích ČR do 5000 obyvatel skončilo za poslední tři roky 12 procent hospod. Jde téměř o dvojnásobek v porovnání s městy nad 20.000 obyvatel. Vyplývá to z průzkumu Plzeňského Prazdroje, který jej dnes zveřejnil v tiskové zprávě. Největší český pivovar proto rozšířil svůj program Vesnice na podporu obecních hospod, do něhož se zapojilo už téměř 900 provozoven, více než desetina všech vesnických hospod v ČR. Pivovar jim pomáhá finančně i radami, jejich prodeje stouply meziročně o osm procent. Oslovení provozovatelé potvrdili, že jim to pomáhá.

"Nejohroženějším druhem českého pohostinství jsou vesnické hospody. Krutě je zasáhl zákaz kouření, zavedení EET, omezení spojená s koronavirovou krizí i odlivem hostů k domácím výčepům na zahradách a v garážích," uvedl pivovar, který program zaměřený na tyto provozovny zahájil v roce 2017, kdy ho využilo 80 podniků. "Cílem bylo zastavit vymírání vesnických hospod, chtěli jsme je oživit a pomoct hospodským, aby se jim hosté vrátili. Hospoda, fotbal a kostel tvoří důležitý trojúhelník společenského života v malých obcích," řekl vedoucí programu Milan Pavelka.

Podle oslovených provozovatelů podpora funguje, místní se do vesnických hospod vracejí. Hospodě U Šimků ve Staňkově na Domažlicku pivovar zaplatil novou fasádu a proměnu interiéru i výčepu. "Nastartovalo nám to prodeje, díky proměně jsme získali i zcela nové štamgasty," řekl provozovatel Milan Hilpert, který teď ještě sám investoval do rozšíření zahrádky. Úspěšný restart a meziroční růst prodejů potvrdil také majitel hospody v Obecnici na Příbramsku Miroslav Kadič. "Prošli jsme rekonstrukcí, pivovar nám finančně pomohl i se stavbou pergoly a poradil, jak přilákat hosty," řekl.

Do vesnických podniků už investoval Prazdroj 18 milionů Kč, nejvíce loni, 5,6 milionu. Do programu může vstoupit každá hospoda v malé obci, která odebírá jeho pivo. Pivovar navrhne změny, které mají zajistit větší atraktivitu i kvalitu služeb. "Není to jen o finančním příspěvku, snažíme se zapojit majitele, provozovatele i místní lidi. Ať už jde o novou fasádu, výmalbu nebo lavice na zahrádku. Hospodský sežene pár místních, my pomůžeme s financováním. Zapojování komunit v místě výborně funguje," řekl Pavelka. Pivovar také učí hospody organizovat vystoupení kapel, dožínky, mikulášské, tříkrálové a májové akce a připravovat speciální menu. Vyrobí pro ně plakáty a poradí, kde je vyvěsit, pomáhá i s webem a sociálními sítěmi.

Témata:  restaurace

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy