Vladimír Kremlík

Ministerstvo dopravy

Kremlíkovi se z ministerstva moc nechce, momentálně je "na překážkách"

Domov

Bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík je nyní v dvouměsíční výpovědní lhůtě, která začala plynout 1. února. Na dohodu o okamžitém ukončení pracovního poměru na rozdíl od předchozích ministrů nepřistoupil. ČTK to sdělil mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka. Nový ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) zatím s Kremlíkem o případné spolupráci v dopravě nejedná. Kremlík byl odvolán v lednu kvůli zakázce k elektronickým dálničním známkám.

Ilustrační foto

Smršť žalob. Kauza údajného úplatku pro Kremlíka nabírá na obrátkách

Domov

Bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) podal trestní oznámení kvůli údajné nabídce úplatku 1,5 milionu korun, kterou měl dostat kvůli zakázce na auditora mýtného systému. Kremlík v pondělí uvedl, že se kvůli nabídce v polovině ledna, kdy byl ještě ve funkci, obrátil na Bezpečnostní informační službu (BIS). Poslanec Lukáš Černohorský (Piráti) dnes na facebooku napsal, že také podal trestní oznámení.

Ministerstvo dopravy

Exministra dopravy Kremlíka prý chtěli uplatit. Ohlásil to BIS

Domov

Bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) tvrdí, že u zakázky na auditora mýtného systému mu nabídli úplatek 1,5 milionu korun. S informací se v polovině ledna, když byl ještě ve funkci, obrátil na Bezpečnostní informační službu (BIS), napsal dnes s odvoláním na Kremlíka server SeznamZprávy.cz. Člen vlády oznámil, že mu nabídli úplatek, potvrdil mluvčí BIS Ladislav Šticha v České televizi (ČT).

Ilustrační foto

Ušetřili státu 400 milionů. Ajťáci vytvořili systém k dálničním známkám, zadarmo

Byznys

Organizátoři dvoudenního hackathonu dnes před 19:00 spustili informační systém k elektronickým dálničním známkám. V příštích týdnech ho chtějí zdarma předat státu, oznámil organizátor akce Tomáš Vondráček. Původně měl stát za systém zaplatit 401 milionů korun, zakázku po velké kritice zrušil. Systém od pátečního večera vyvíjelo 60 dobrovolníků.

Ilustrační foto

Domov

"Trafika" pro Kremlíka nakonec bude? Havlíček hledá pro exministra uplatnění

Nový ministr dopravy, vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) chce v dopravě spolupracovat se svým předchůdcem Vladimírem Kremlíkem (za ANO). Hledá vhodnou formu této spolupráce, náměstkem se však Kremlík nestane. Havlíček to řekl novinářům po dnešním jednání s prezidentem Milošem Zemanem a dopravními experty v Lánech. Tématy jednání byly dále cíle v dopravě pro následující dva roky a jeho plány v resortu.

Ministerstvo dopravy

Babišův bolehlav je ministerstvo dopravy. Nikdo neví, co s ním!

Domov

Ministerstvo dopravy opět potvrdilo, že se jedná o místo takřka sebevražedné. Po zpackaném tendru na e-shop pro elektronické dálniční známky, který měl podle ministerstva dopravy přijít na pěkných 400 milionů korun, se musel poroučet ministr Vladimír Kremlík. Na stole je opět otázka, co s rezortem dělat.

Ministerstvo dopravy

Kremlík na ministerstvu dopravy končí. Koho Babiš dosadí za něj?

Domov

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes odpoledne navrhl prezidentu Miloši Zemanovi odvolání ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO). Manažersky podle něj nezvládl kritizovanou zakázku na informační systém pro elektronické dálniční známky. Babiš to řekl novinářům po zasedání vlády.

Andrej Babiš (ANO)

Babiš zuří. Dopravní e-shop za 400 milionů chce nechat zrušit

Domov

Výběr dodavatele e-shopu, aplikace a dalších IT částí připravovaného systému elektronických dálničních známek byl podle premiéra Andreje Babiše (ANO) zorganizován a vypsán tak, že by měl být zrušen. Řekl to dnes novinářům. S ministrem dopravy Vladimírem Kremlíkem (za ANO) chce o věci jednat, na dnešek s ním má domluvenou schůzku. Chce s ním probrat celý proces vypsání zakázky.

Dálnice, ilustrační foto

Domov

Zákaz předjíždění kamionů: Od ledna 2020 nastane velká změna

Od ledna příštího roku se rozšíří zákaz předjíždění pro kamiony nad 12 tun. Platit bude bez ohledu na situaci v provozu celkem na 145 kilometrech dálnic D1, D5, D8 a D11. Dosud se zákaz vztahoval jen na 29 kilometrů na D1 a D8. Informovalo o tom dnes ministerstvo dopravy. Přes zimu navíc vedle toho platí dočasný zákaz na části dálnice D1 na Vysočině, který se vyhlašuje pouze při špatném počasí nebo hustém provozu. Dopravcům vybírání kritických úseků nevadí, uvítali by však raději proměnlivé zákazy.

Dálnice, ilustrační foto

Dopravní peklo? Spouští se nový mýtný systém, chybí 145 tisíc aut

Byznys

Do nového mýtného systému je aktuálně zaregistrováno zhruba 313.000 aut, stále tak chybí asi 145.000 vozidel z celkem očekávaného počtu. V rámci dnešní prohlídky centrály za účasti ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO) nového správce mýtného systému společnosti CzechToll to uvedli zástupci firmy. Dodali, že dosavadní postup registrací je proti očekáváním lepší.

Dálnice D1 v průběhu opravy

O víkendu skončí opravy a uzavírky na D1

Domov

Veškeré práce a s nimi spojené uzavírky na dálnici D1 skončí pro letošní rok o víkendu. Na většině rozestavěných úseků byly omezení odstraněny v minulých dnech, poslední jsou nyní ještě u Hvězdonic na Benešovsku. Kompletní dokončení modernizace dálnice stát plánuje do konce roku 2021. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Loni v zimě dálnice kvůli zpoždění oprav na několika místech kolabovala.

Stavba dálnice D8

Vláda ČR schválila novelu, která má zrychlit přípravu dálnic

Domov

Příprava velkých dopravních staveb by se měla zkrátit ze současných až 13 let zhruba o třetinu. Měla by tomu pomoci novela tzv. liniového zákona, jejíž návrh dnes schválila vláda. Kabinet o tom informoval na twitteru. Novela by měla výrazně zjednodušit povolovací procesy, jež často začátky staveb zdržují. Letos stát zprovozní celkem 34 kilometrů nových dálnic, loni to byly čtyři kilometry.

Senát ČR

Domov

Konec papírových nálepek. Dálniční známky budou elektronické, schválil Senát

Motoristé by měli od roku 2021 používat elektronické dálniční známky místo dosavadních papírových nálepek. Změnu zákona, která to umožní, schválil i Senát. Limit pro maximální cenu známky poslanci ani senátoři nezvýšili. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident. Pro návrh hlasovalo 43 ze 68 přítomných senátorů, šest z nich ale bylo proti.

Ilustrační foto

Výměna v čele ŘSD: Kováčik po třech měsících skončil, ministr už našel náhradu

Domov

Pavol Kováčik dnes skončil ve funkci generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Organizaci zatím povede ředitel úseku výstavby Radek Mátl. Kováčika z funkce na jeho žádost uvolnil ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO), Kováčik odstoupil ze zdravotních důvodů. Dnes to oznámilo ministerstvo dopravy. Kováčik byl ve funkci od května, kdy nahradil odvolaného Jana Kroupu. Ministerstvo zároveň zahájilo reorganizaci státní příspěvkové organizace ŘSD, která by se do tří let měla stát podnikatelským subjektem.

Ilustrační foto

Kremlík rozcupoval Ťokovu dohodu s kraji. Bude mýtné na všech silnicích I. třídy?

Domov

Nulová sazba mýta na silnicích první třídy asi nebude. Podle ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO) by její zavedení zpochybnilo mýtný tendr. Ministr to uvedl na svém twitterovém účtu. Krajům, které o nulovou sazbu žádaly, chce nabídnout jinou kompenzaci. Kraje se na zavedení bezplatného mýta na silnicích první třídy, o které se systém v příštím roce rozšíří, dohodly s předchozím ministrem dopravy Danem Ťokem. Nulovou sazbu žádaly na celkem 600 kilometrech.

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy