Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš chce rychle znovelizovat služební zákon. Prý je velmi špatný

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr financí Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman dnes v Lánech dlouze debatovali o zákonu o státní službě. Shodli se na tom, že je nutná novela, v praxi totiž norma přinesla velké problémy a byrokracii.

Zákon o státní službě začal platit v polovině loňského roku. Nyní pod něj spadá zhruba 70.000 úředníků. Cílem zákona bylo odpolitizovat státní správu a dát státním úředníkům jistotu, že po každých volbách s nástupem nové vládnoucí garnitury nenastane kompletní obměna vedení úřadů.

"Ten zákon, skutečně, jak vypadá v praxi, je velice zlý, špatný," řekl Babiš. Pro státní správu služební zákon nepřinesl žádnou výhodu, dodal.

Ve služebním zákoně a dalších zákonech se nyní chystá zakotvení zákazu postihu oznamovatelů korupce. Návrh ochrany takzvaných whistleblowerů v první polovině července schválila vláda.

Témata:  služební zákon Andrej Babiš Miloš Zeman

Aktuálně se děje

2. května 2024 19:56

Kuleba připustil, že by Ukrajina mohla jednat s Ruskem o míru

Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba se domnívá, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který proběhne v polovině června. Hostit ho má Švýcarsko, delegace z Moskvy se nezúčastní. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy