Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nechceme žádné uprchlíky! Z Česka zaznívají ostrá slova a odpor k plánům EU

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš se dlouhodobě netají tím, že se mu nelíbí uprchlické kvóty a že by dle něj Česko nemělo žádné migranty přijímat. A své názory, které jsou do jisté míry proti postoji české vlády, v posledních dnech sdílí především na Facebooku.

Už minulý týden Babiš tvrdil, že by Česko nemělo přijmout vůbec žádné uprchlíky. „Evropa dala Turecku bianko šek a vlastně outsourcovala ochranu svých hranic. Je šílené, že Evropská unie není schopna ochránit své vnější hranice," zlobil se šéf hnutí ANO. Reagoval tak na informace o přijetí 80 syrských migrantů z tureckých uprchlických táborů.

Připomněl, že od začátku říká, ze uprchlíci mají zůstat v hotspotech mimo Evropu v Turecku na hranicích v Sýrii, ale mimo válečný konflikt. „Tak, aby se po skončení války mohli do Sýrie vrátit a nešli do Evropy. Když dneska vidíte, že vyspělejší země, s odlišnou tradicí přijímání migrantu, nejsou schopné integrovat přistěhovalce ze zemí Blízkého východu a Afriky, tak se nemůžete divit, že s přijímáním jakýchkoliv uprchlíků nesouhlasím," vysvětloval.

Dodal také, že nevěří, že se uprchlíci dokážou integrovat do naši společnosti. „Je to obrovské riziko, když vidíte, co dělají za zvěrstva někteří lidé, kteří nedostali azyl v Německu," uvedl s odkazem na útoky migrantů u našich západních sousedů.

Ve stejné rétorice Babiš pokračuje i teď. „Musíme udělat všechno proto, abychom migranty odmítli. Včetně kvót, kde jsme byli přehlasováni. Chci kvóty odmítnout i za cenu sankcí. A Evropa musí co nejdřív uzavřít vnější schengenskou hranici, jak o tom mluvím už přesně rok. Tam můžeme - a tam bychom měli stavět plot. Ne na české hranici, ale tam. A to okamžitě," burcuje Babiš.

Česko by mělo do konce roku 2017 přijmout 2691 lidí ze středomořských zemí, které nejvíc zasáhla migrační krize. Země se nejprve v rámci přerozdělovacích kvót dobrovolně zapojila do relokačního programu se závazkem přijmout 1100 uprchlíků z Itálie a Řecka. Později bylo při jednáních uvnitř EU schváleno rozšíření o dalších 1591 uprchlíků, přestože Česko a několik dalších zemí tehdy hlasovalo proti rozšíření původních kvót.

Praha letos v únoru nabídla přesídlení 20 lidí z Řecka a deseti z Itálie. Po bezpečnostních prověrkách na konci letošního dubna dorazili čtyři syrští uprchlíci z Řecka. Původně jich mělo přijet sedm, tři z nich ale opustili zařízení, kde na přesídlení čekali. Zbývajících 13 lidí Česko po bezpečnostních prověrkách nechtělo přijmout. Neměli dostatek dokladů, které by potvrdily jejich totožnost.

Aktuální zpráva ministerstva vnitra uvádí, že Česko oběma zemím nabídlo dalších deset volných míst. „Nabídku konkrétních osob zatím ČR obdržela pouze od Řecka. Na základě výsledků bezpečnostních prověrek souhlasila ČR s přijetím těchto deseti osob," stojí ve zprávě ministerstva vnitra. Od Itálie podle vnitra žádná nabídka nepřišla.

Témata:  Andrej Babiš uprchlíci EU

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy