Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brusel přišel s novým plánem ohledně uprchlíků. A Česko posílá ostrá slova

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Praha – Evropská komise chce změnit některá pravidla týkající se uprchlické politiky. Jenže tyto plány se nelibí ani zemím, které jinak uprchlíky přijímají ve velkých počtech. Podle Aleše Valenty, zástupce Institutu Václava Klause eurokomisaři prostě žijí na jiné planetě.

Evropská komise plánuje rozšíření pojmu rodiny v rámci migrační politiky EU. V současnosti unie chrání nejužší rodiny, za které považuje manželské páry s nezletilými dětmi, pokud jako rodiny existovaly i v zemi původu.

Nově by se měl pojem rodinného příslušníka vztahovat i na sourozence a také na rodiny, které se vytvořily v tranzitních zemích. Záměr rozšíření definice rodiny představila Evropská komise letos v květnu.

„K rodinám by patřily i ty, které se „utvořily" teprve v tranzitních zemích. Důvodem je údajně především snaha omezit počet ilegálních běženců," vysvětluje Valenta na stránkách institutu.

Proti plánu se ale postavily i země, od kterých by to nikdo nečekal – Německo a Rakousko. „Nestává se často, aby se proti bruselské iniciativě ihned ozvaly ostře odmítavé hlasy dokonce i ze „superevropského" Německa jako tentokrát. Nejenom CDU a CSU, ale dokonce i SPD návrh napadly s tím, že by to znamenalo faktickou legalizaci orientální velkorodiny a dramatický nárůst počtu migrantů, jejichž počet se v Německu i tak příchodem blízkých příbuzných běženců prudce zvýší," připomíná zástupce institutu.

„Je už nošením dříví do lesa opakovat, že eurokomisaři žijí na jiné planetě. Ale málokterý návrh vydává tak flagrantní svědectví o nenapravitelně pokřiveném myšlení bruselského aparátu jako právě tento," domnívá se Valenta.

Témata:  uprchlíci Evropská komise (EK) Institut Václava Klause

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy