Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Případ sestry z Rumburka pokračuje. K soudu jde znalec

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Ústí nad Labem - Ústecký krajský soud se začal zabývat správním řízením proti znalci Radku Matlachovi. Ten vyhotovil znalecký posudek, podle kterého byla obžalována bývalá zdravotní sestra Věra Marešová v kauze šesti podivných úmrtí pacientů v rumburské nemocnici. Ta byla ale nakonec viny úplně zproštěna.

Krajský soud začal řešit, jestli se Matlach skutečně provinil a vypracoval chybný znalecký posudek. Ten, který vedl k obžalobě Marešové, totiž zcela odmítli jiní znalci a označili ho za chybný. Na základě Matlachova posudku přitom Marešové hrozilo až doživotní vězení.

Správní řízení s Matlachem by mohlo být ukončeno na podzim. Hrozí mu pokuta v řádech až desítek tisíc nebo i vyloučení ze seznamu soudních znalců.

Podle Matlachova posudku zemřelo v rumburské nemocnici šest pacientů kvůli podání vysoké dávky draslíku. Obžaloba proto vinila Marešovou ze šesti vražd. Oponentní posudek ale takové závěry odmítl, prý šlo o přirozená úmrtí.

Revizní znalci Matlachův posudek ostře kritizovali a jeho práci označili za diletantskou. Krajský soud si teď na pomoc přizve další znalce, kteří by měli posoudit, jestli Matlach skutečně odvedl nekvalitní práci. Připomínám, že jeho revizní posudky rozmetali i znalci v případu Kramný.

Témata:  Věra Marešová soudy

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy