Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

K Ústavnímu soudu se dostala ojedinělá kauza: Kdo zodpovídá za falešnou zubařku?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: ESThÉ DENT **www.esthe-plastika.cz**

Brno - Ústavní soud vyhověl stížnosti a zrušil rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 2, rozsudek Městského soudu v Praze a usnesení Nejvyššího soudu, neboť jimi bylo porušeno základní právo stěžovatele vlastnit majetek a právo na spravedlivý proces. V kauze se jedná o zubaře, který - aniž to věděl - zaměstnával kolegyni s padělaným diplomem.

Pojišťovna po něm později žádala, aby vrátil téměř 1,5 milionu korun, tedy peníze, které proplatila za úkony prováděné "falešnou zubařkou". Případem se musí znovu zabývat Obvodní soud pro Prahu 2.

Žena kvůli zápisu v České stomatologické komoře padělala vysokoškolský diplom, ve skutečnosti absolventkou Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v oboru stomatologie nebyla. Jako zubařka pracovala v Praze v letech 2004 až 2010. Podle verdiktu obvodního soudu její zaměstnavatel porušil smlouvu se zdravotní pojišťovnou, protože odborné výkony nevykonávala kvalifikovaná osoba. Vyplacené peníze označila justice za bezdůvodné obohacení a nařídila jejich vrácení.

"Obecné soudy v projednávané věci postupovaly příliš zjednodušeně a zcela pominuly fakt, že mezi stěžovatelem a zdravotní pojišťovnou byla řádně uzavřena smlouva o poskytování a úhradě zdravotní péče a že zdravotní pojišťovna poskytovala úhrady právě na základě této smlouvy. Pokud byla ze strany stěžovatele poskytována zdravotní péče, jednalo se o plnění ze smlouvy, a to i přesto, že nebylo poskytováno v souladu se smlouvou," rozhodl ÚS.

"Přijetí úhrady za plnění ze smlouvy (byť i za plnění vadně poskytnuté) nelze považovat za majetkový prospěch získaný plněním bez právního důvodu. Na projednávaný případ nelze vztáhnout ani další případy bezdůvodného obohacení. Z uvedeného je zřejmé, že obecné soudy sice vzaly za prokázané, že mezi účastníky byla uzavřená smlouva a že stěžovatel plnil na základě této smlouvy, ale plnění ze strany zdravotní pojišťovny stěžovateli již za plnění ze smlouvy nepovažovaly. Ústavní soud zde shledal extrémní nesoulad právního závěru s vykonanými skutkovými zjištěními," sdělil soudce zpravodaj Tomáš Lichovník.

O případu "falešné zubařky" Edity Porebské v roce 2010 informovala média. Upozornil na ni bývalý kolega, který měl pochybnost o jejím vzdělání. Česká stomatologická komora se obrátila na Univerzitu Karlovu a zjistila, že diplom - ačkoliv ověřený na matrice - je nejspíš padělek. Média tehdy informovala, že Porebská má vzdělání zdravotní sestry.

Témata:  Ústavní soud ČR zubaři

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.