Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mladíci padělaly peníze. Neseděla velikost ani barva i tak s nimi platili měsíce

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Pardubice - Dva osmnáctiletí mladíci z Pardubic jsou stíhaní kvůli padělání bankovek. Vyrobili jich minimálně pětatřicet, hlavně pětistovky. Provedení bylo velmi amatérské, neseděla velikost ani barva.

Žádný učený z nebe nespadl, takže prvním kouskem, který dvojice udala, byla zpackaná stokoruna. Co na tom, že věrná nebyla ani barva, ani velikost.

Studenti střední školy, kde se mimo jiné vyučuje i grafika, přešli na pětistovky. Policie u nich zadržela vystřihovánky z běžného papíru. Padělky vystřihovali nůžkami.

Studenti utráceli podle policie za alkohol a cigarety. Špatnou kvalitu tisku doháněli lstí. Platili v barech, kam nepronikne denní světlo.

Jenže jeden barman si peníze prohlédl a v provozovně chlapce zamkl. Policie je vyslechla a nakonec i obvinila. A jelikož chlapci mají příští rok maturovat, je možné, že vyučování proběhne za mřížemi.

Zatím se k policii dostalo pětatřicet padělků. Jelikož je mladíci vyráběli od ledna, v oběhu jich může být ještě dost. Většina padělků byla zajištěná v Pardubicích. Jedna bankovka ale docestovala až padesát kilometrů daleko - na Rychnovsko.

Případů padělatelů v republice podle policie ubývá a většinou jde o amatéry. Takže se vyšetřovatelé občas jejich výtvory i pobaví.

Témata:  padělky peníze krimi CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy