Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krnáčová hledá v Praze místo pro Slovanskou epopej

Adriana Krnáčová /ANO/, primátorka hl. města Prahy
Adriana Krnáčová /ANO/, primátorka hl. města Prahy
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) chce najít v metropoli místo pro trvalé umístění Muchovy Slovanské epopeje v Praze. Zároveň ale hodlá jednat o možnosti cyklus obrazů dočasně vrátit do Moravského Krumlova.

Malíř Alfons Mucha plátna Praze věnoval pod podmínkou, že pro ně vybuduje důstojnou výstavní síň. To se ovšem nestalo. Epopej byla roky vystavena na zámku v Moravském Krumlově, odkud ji Praha v roce 2012 za velké mediální pozornosti a přes protesty místních přestěhovala.

Epopej je nyní provizorně umístěna ve Veletržním paláci, kde bude k vidění do konce letošního roku. Poté se vydá na turné po Asii, což ovšem někteří odborníci i malířův příbuzný John Mucha kritizují. Kdy se dílo vrátí do Česka, zatím není jasné.

Krnáčová uvedla, že už před týdnem požádala Institut plánování a rozvoje, aby vytipoval možné lokality, kde by Slovanskou epopej bylo možné umístit. Mezi posuzovanými lokalitami podle ní budou i vrch Vítkov a místo po někdejší budově takzvaných Eliščiných lázní. Obě místa navrhují příslušné městské části.

„Teprve studie nám ale ukáže, jestli neexistují vhodnější místa," dodala. Už dřív primátorka uvedla, že by v metropoli mohla vyrůst nová galerie.

Hodlá se také sejít s primátorem Brna Petrem Vokřálem jednat s nám i o variantě, že by se do doby, než se podaří najít adekvátní prostory, vrátila Slovanská epopej zpět do Moravského Krumlova.

Témata:  Slovanská epopej Praha Adriana Krnáčová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy