Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČOI zjistila nemilou věc: Polovina pohřebáků podvádí

ČOI
ČOI
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Tristním výsledkem skončily kontroly České obchodní inspekce (ČOI) v pohřebních službách. Od začátku dubna do konce června zkontrolovali inspektoři 95 pohřebních služeb a 47 z nich se dopustilo nějakého pochybení.

Nejčastěji pohřební služby neinformovaly pozůstalé korektně o cenách poskytovaných služeb a prodávaných výrobků nebo nevydávaly písemné potvrzení objednávky či tyto doklady neobsahovaly všechny povinné údaje.

Pohřební služby také často svým zákazníkům vůbec nevydávaly řádně vyplněné účtenky nebo měly výrobky špatně označené. Inspektoři dokonce zakázaly prodej 23 výrobků v celkové ceně 7 077 korun. "Jednalo se o obaly na urny, kryty na svíčky a vázy, které nebyly řádně označeny povinnými informacemi," uvedl mluvčí ČOI Jiří Frölich.

Pohřební služby se také nevyhnuly pokutám. "Na základě zjištěných porušení obecně závazných právních předpisů bylo pravomocně Českou obchodní inspekcí uloženo celkem 41 pokut v celkové hodnotě 73 000 Kč," dodal mluvčí Frölich.

Kontroly prováděla inspekce ve všech krajích České republiky. Nejlépe z nich vyšly pohřební služby v Královéhradeckém a Pardubickém kraji, kde inspektorát ČOI zkontroloval sedm pohřebních služeb a nenašel žádnou závadu.

Naopak nejhorší výsledek zaznamenal inspektorát mající na starost Ústecký a Liberecký kraj. Z 25 kontrolovaných pohřebních služeb jich hned 20 nějak pochybilo. V celorepublikovém měřítku z 95 kontrolovaných pohřebních služeb neprošlo 47, tedy bezmála polovina.

Kvůli alarmujícím výsledkům a také tomu, že pohřebnictví je citlivým odvětvím, kde by nikdo nepoctivé jednání nečekal, už inspekce avizovala, že kontroly budou pokračovat i v nadcházejících měsících.

Témata:  pohřebnictví ČOI (Česká obchodní inspekce) hřbitov

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy